Ashleigh Barty NOS

Ashleigh Barty lijkt weer helemaal terug in topvorm na een rustperiode van vier maanden. De nummer één van de wereld liet zich voor het thuispubliek op de Australian Open ook tegen Lucia Bronzetti van haar beste kant zien: 6-1, 6-1.

Ze klaarde de klus nu in 52 minuten, nog iets sneller zelfs dan in de eerste ronde. In twee partijen heeft ze in totaal slechts drie games weggegeven, in haar laatste wedstrijden werd ze al 48 servicegames op rij niet meer gebroken.

De 25-jarige Barty lijkt herboren sinds haar rentree in Adelaide aan het begin van dit jaar. Na een moeizame openingspartij tegen Cori Gauff kwam ze op stoom en won ze het toernooi zowel in het enkel- als dubbelspel. In Melbourne kwam ze in het enkelspel nooit verder dan de halve finale, in de derde ronde krijgt ze nu met Camila Giorgi de eerste tegenstander uit de tophonderd tegenover zich.

Nations Day

Haar zege op Bronzetti kreeg nog een extra tintje, omdat het in Australië een nationale feestdag is. Ze vieren daar de eerste Nations Day. "Op een dag waarop we onze cultuur bij elkaar brengen, was het erg leuk voor mij om erop uit te gaan en daarvan te genieten", aldus Barty.

Voor Harmony Tan voltrok zich een klein drama, toen ze tegen Elina Svitolina moest opgeven en in een rolstoel van de baan moest worden gereden.

Tan (WTA-107) had in de eerste ronde al knap afgerekend met de sterke Yulia Putintseva en leek tegen de voormalig nummer drie van de wereld op weg naar een nog veel grotere stunt. Svitolina verspeelde een matchpoint op eigen service, waarna Tan haar kans greep en vier games op rij won.

Een kuitblessure maakte een einde aan die opleving, waarna ze uiteindelijk bij 3-6, 7-5, 1-5 na het eerste punt in de zevende game echt niet meer verder kon.

STER reclame