Twee satellietfoto's van de vulkaan voor en na de uitbarsting
NOS Nieuws

Huizen op eiland in Tonga verwoest, eilanden worden ontruimd

De uitbarsting van de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai op Tonga heeft zeker drie mensen het leven gekost op de eilandengroep zelf, meldt de regering. Het dodental kan nog oplopen. Op een aantal eilanden is de evacuatie begonnen.

De drie doden zijn gevallen op Mango en Manuka Island. Eerder stond het dodental op de eilanden op twee, onder wie iemand met de Britse nationaliteit. In Peru vielen twee slachtoffers door de tsunami die volgde door de onderzeese uitbarsting zaterdag, waardoor het totale dodental nu op vijf komt.

Ook wordt er meer duidelijk over de schade op de eilanden. Op Mango Island, waar zo'n vijftig mensen wonen, zijn alle huizen verwoest, op Fonoifua Island staan nog twee huizen overeind en op Nomuka Island is de schade ook aanzienlijk. Door de as is er ook gebrek aan schoon drinkwater. De regering meldt dat mensen van de eilanden Tata, Mango en Fonoifua worden geëvacueerd.

Satellietbeelden laten de schade zien op de eilanden:

  • CNES/Copernicus/UNOSAT
  • CNES/Copernicus/UNOSAT
  • CNES/Copernicus/UNOSAT

De communicatie met Tonga is vrijwel onmogelijk omdat de enige onderzeese glasvezelkabel naar de eilandengroep beschadigd is. De beheerder heeft gezegd dat het een tot drie weken kan duren voor de kabel weer hersteld is. Door de communicatieproblemen waren er lang geen beelden van de situatie op de eilandengroep beschikbaar.

De uitbarsting van de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai leidde tot tsunamiwaarschuwingen in meerdere landen in en rond de Stille Oceaan. In Peru zijn door de golven twee vrouwen om het leven gekomen. In verschillenden landen is ook schade gemeld.

In Peru heeft de uitbarsting ook een olievlek veroorzaakt. Een schip dat olie overpompte naar een raffinaderij aan de Peruaanse kust begon te schommelen door sterke golven op zee, die het gevolg waren van de uitbarsting. Daardoor lekte het schip olie. Volgens de minister voor Milieu is een gebied van ruim twee kilometer langs de Peruaanse kustlijn vervuild, net als twee stranden.

Van Japan en Nieuw-Zeeland tot aan de VS en Peru hebben kustgebieden rond de Stille Oceaan te kampen met de gevolgen van een tsunami:

Tsunami Tonga richt schade aan in Peru, Japan en VS: 'Het water kwam tot aan mijn knieën'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl