Fortuna pijnigt zichzelf tegen AZ en doet slechte zaken in degradatiestrijd

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - AZ

Fortuna Sittard zag directe concurrenten PEC Zwolle en Sparta Rotterdam eerder dit weekend punten pakken, maar verloor zelf van AZ (2-1). En dat had niet gehoeven. De ploeg van Sjors Ultee kreeg zondagmiddag genoeg kansen en hielp AZ in het zadel door geblunder. De Alkmaarders nestelen zich daardoor definitief in de subtop.

AZ kwam na een klein kwartier op voorsprong door centrale verdediger Sam Beukema. Hij rukte op en belandde in de zestien. Beukema kon een voorzet van Owen Wijndal vrij inkoppen, de eerste van de verdediger in de eredivisie en de 2.500ste van AZ.

Fortuna Sittard had in de eerste helft via een vrije trap en een kopbal op de lat van Zian Flemming (die in de nadrukkelijke belangstelling staat van de Engelse tweedeklasser Millwall) en meerdere goede acties van oud-AZ'er Mats Seuntjens ook mogelijkheden om te scoren.

De Alkmaarders stelden daar minder gevaar tegenover, ondanks dat ze vaker de bal hadden.

Ultee baalt dat Fortuna-koppies gingen hangen, Beukema blij met eerste goal

Vlak na rust kreeg AZ wel een noemenswaardige kans. Buitenspeler Jesper Karlsson dook na een lange bal op voor de nieuwe doelman Michael Verrips, maar kreeg de bal niet langs de debuterende Fortuna-keeper.

Meerdere fouten

Nog geen vijf minuten later, in de 61ste minuut kreeg Yukinari Sugaware dit wel voor elkaar. Fortuna-verdediger Roel Janssen liep te treuzelen, waardoor hem de bal afgesnoept kon worden door Dani de Wit. De bal kwam uiteindelijk terecht bij de Japanner die het leer alleen maar binnen hoefde te schuiven.

Na dit doelpunt leek het verzet van Fortuna gebroken. Toch wisten de Limburgers zich in de slotfase nog op te richten. Clubtopscorer Mats Seuntjens raakte de bal bij de tweede paal helemaal verkeerd en kon niet voor de aansluitingstreffer aantekenen. Dit deed Ben Rienstra wel: een slap schot kon niet worden gekeerd door doelman Peter Vindahl Jensen.

Invaller Tijjani Noslin had daarna nog de gelijkmaker op de voet, maar schoot naast.