NOS Voetbal

Teruggekeerde Brobbey drukt meteen stempel bij Ajax tegen zwak Utrecht

Samenvatting FC Utrecht - Ajax

Brian Brobbey heeft bij zijn terugkeer bij Ajax meteen zijn waarde bewezen. De van RB Leipzig gehuurde spits nam tegen FC Utrecht twee treffers voor zijn rekening en had daarmee een belangrijk aandeel in de 3-0 uitoverwinning.

Brobbey moet het gat opvullen dat is ontstaan door de deelname van Sébastien Haller aan de Afrika Cup, maar liet in Utrecht zien meer dan een stand-in te zijn. Vooral voor rust drukte hij zijn stempel en dat belooft wat voor de topper van volgende week tegen PSV.

Vraagteken

Na het afgebroken trainingskamp in Portugal, wegens diverse coronabesmettingen, was het voor Ajax-trainer Erik ten Hag enigszins een vraagteken hoe zijn ploeg er precies voorstond na de winterstop. FC Utrecht leek een goede graadmeter.

Eerder dit seizoen verloor Ajax namelijk verrassend in eigen huis van de Domstedelingen, die op een nieuwe stunt uit waren. Dat deed de thuisploeg met de debuterende doelman Fabian de Keijzer en nieuweling Naoki Maeda.

Maeda wordt behandeld en moet even later vervangen worden

De Japanse huurling beleefde een uiterst ongelukkig optreden, want bij de vroege 1-0 voor Ajax liet hij Daley Blind uit zijn rug weglopen. Via Blind belandde de bal via Dusan Tadic en Ryan Gravenberch voor de voeten van Antony. De Braziliaan schoot raak, na een touché van Quinten Timber.

Na een bal op de paal van Dusan Tadic waren de ogen weer op de onfortuinlijke aanvaller Maeda gericht. Hij kreeg een faire, maar stevige tackle van Lisandro Martínez te verduren en moest noodgedwongen het veld verlaten.

Daarna eiste Brobbey de hoofdrol op. Eerst kopte hij op aangeven van Tadic de bal achter De Keijzer en op slag van rust stond hij wederom goed gepositioneerd bij een lage voorzet van opnieuw Tadic, die zijn naam als assistkoning eer aandeed.

Brian Brobbey viert de 3-0, met Ryan Gravenberch in de achtervolging

Utrecht mocht zich bij een 0-2 stand beklagen over het feit dat Anastasios Douvikas onterecht werd teruggevlagd wegens buitenspel. De Griek, die later nog een kopkans verprutste, had anders oog in oog met doelman Remko Pasveer gestaan.

Na rust gebeurde er aanzienlijk minder voor beide doelen. Ajax geloofde het wel een beetje en Utrecht was niet bij machte om het duel nieuw leven in te blazen. Kort na de wissel van Brobbey, twintig minuten voor tijd, krulde Antony de bal nog wel rakelings naast.

Debuut Van Axel Dongen

In de slotfase maakte de 17-jarige Amourricho van Axel Dongen bij Ajax zijn debuut. Heuglijke feiten voor de Amsterdammers waren na het laatste fluitsignaal ook de 100ste eredivisiezege van Ten Hag met Ajax en het achtste uitduel op rij zonder tegengoal voor Pasveer.

Bekijk hieronder reacties van Brobbey, Ten Hag, De Keijzer en René Hake:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl