Bekijk de samenvatting van FC Twente - sc Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was in Enschede nauwelijks te merken dat FC Twente en sc Heerenveen ruim drie weken vrijaf hadden gehad. Beide elftallen oogden mat, gezapig en bovenal niet scherp in de passing. Het was uiteindelijk defensief geblunder dat ervoor zorgde dat Twente mocht juichen: 2-0.

Twente speelde keurig voetbal voor rust, dat moet gezegd. De bal werd netjes rondgetikt, in de jacht op een mooie aanval. Daarbij vond het team van Ron Jans een paar keer de vrijgelopen Michel Vlap, maar de middenvelder leek tegen zijn voormalige werkgever geen schim van de koelbloedige afmaker van weleer.

Vlap wist slechts een slappe pass op een medespeler te produceren, waardoor aanvallen om zeep werden geholpen. Aan Friese zijde werd de naar PSV vertrokken Joey Veerman node gemist. Bovendien had trainer Johnny Jansen zijn naamgenoot Henk naar de bank verbannen.

De ongelukkige ketser van Mous: 'Hij had 'm meteen weg moeten schieten'

Heerenveen probeerde het wel. Middenvelder Rami Kaib loste een schot, maar dat belandde op de vuisten van Lars Unnerstall. En Anas Tahiri, de vervanger van Joey Veerman, schoot naast. Filip Stevanovic verzuimde tot twee keer toe slippertjes van Twente af te straffen.

Siem de Jong, die de kans kreeg boven Henk Veerman, leek op weg naar iets moois, maar hij kopieerde de acties van Vlap; hij passte slordig op een medespeler, die niets met de kans kon beginnen.

Defensie geeft het weg

In alles leek het duel op 0-0 af te stevenen, totdat Sven van Beek in de 77ste minuut kalmpjes de bal terugspeelde op doelman Xavier Mous, die de voorkeur had gekregen boven Erwin Mulder. Mous werd prompt onder druk gezet, kreeg geen controle over de bal en invaller Manfred Ugalde profiteerde: 1-0.

Coach Jansen noemde de actie later "een ketser", maar hij wilde er niet bepaald sancties aan verbinden. "Hij heeft net een goede periode achter de rug."

Drie minuten voor tijd tikte een andere verdediger van Heerenveen, Milan van Ewijk, de bal net voor de voeten weg van Jayden Oosterwolde, maar arbiter Pol van Boekel zag er een strafschop in. Ricky van Wolfswinkel faalde niet: 2-0.

Door de zege is Twente de nieuwe nummer 5, met acht punten minder dan koploper PSV.

.

STER reclame