Verdachte Hüseyin A. (r) met advocaat Roethof ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep negentien jaar en elf maanden cel geëist tegen de man die ervan wordt verdacht dat hij in 1992 Milica van Doorn in Zaandam heeft verkracht en gedood. De rechtbank legde de 51-jarige verdachte Hüseyin A. in 2018 twintig jaar cel op, maar A. ging in beroep.

Volgens het OM is A. de dader "van het gruwelijke misdrijf, heeft hij een verklaring verzonnen en tegen beter weten in ontkend". De advocaat-generaal (de officier van justitie bij het gerechtshof) wil dat hij veroordeeld wordt tot negentien jaar en elf maanden.

De eis is een maand minder dan eerder voor de rechtbank. Dat komt doordat A. in 2018 is veroordeeld tot een maand cel voor mishandeling. De wet bepaalt dat een straf voor iets wat gelijktijdig had kunnen worden berecht, moet worden afgetrokken van de hoogste straf.

Opgepakt na dna-onderzoek
Milica van Doorn werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in de Zaanse wijk Kogerveld verkracht en met extreem geweld om het leven gebracht.

Pas in 2017 kwam Hüseyin A. in beeld na een dna-verwantschapsonderzoek. Hij wilde daar niet aan meewerken, maar zijn broer wel. Zo kwam justitie uiteindelijk bij hem terecht.

STER reclame