Alex Pastoor Pro shots

Hij was vooral veel thuis de afgelopen maanden. Beetje in de tuin werken, veel tijd spenderen met familie en af en toe misschien even naar het strand. Ver weg van het drukke voetballeven dus.

Alex Pastoor had het misschien wel even nodig. Nadat hij begin februari 2021 ontslagen werd bij het Oostenrijkse SCR Altach, laste hij bewust een sabbatical in. Een periode om zich even te bezinnen. Sinds 1 januari is hij trainer van het ambitieuze Almere City, dat opvallend genoeg voorlaatste in de eerste divisie staat.

"Zo'n handdruk en een afscheid geeft je ook gelijk een nieuwe start en de kans om jezelf uit te vinden", vertelt Pastoor bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. "De eerste dagen zit je nog zo in die werkflow, maar na een een of drie weken zwakt dat af. Ik heb drie, vier jaar intensief gewerkt. Dan is rust wel even lekker."

Pastoor leidt de training van Almere City Pro shots

Kijkend in de spiegel vroeg Pastoor zich hardop af of hij dit nog wel wilde, voetbaltrainer zijn. "Ik heb gecategoriseerd wat ik wel en niet leuk vind. Mijn hele werkzame leven zit ik al in het voetbal. Het ligt voor de hand om hierin door te gaan natuurlijk. Het is ook mijn passie. Maar je staat 24 uur per dag aan en als je niet goed kan relativeren, kan dat slecht werken."

Twee jaar lang woonde en werkte hij in het kleine Altach, grenzend aan de Zwitserse grens. Zijn vrouw en zoon waren bij hem, maar zijn twee dochters bleven achter in Nederland. "Ik heb ze twee jaar amper gezien en had daarom ook veel heimwee."

Pastoor houdt zeker van het avontuur. "Maar je moet je soms afvragen wat het waard is. In het begin van je trainerscarrière maakt de ambitie je blind. Als je ouder wordt, wordt de ambitie niet minder, maar het zit niet meer in je gezichtsveld. Je leert het op waarde schatten."

2016: Pastoor met de prijs voor beste trainer van de eerste divisie na het kampioenschap met Sparta ANP

Acht maanden was hij thuis. Maar toen hij begon te bepalen hoe de afwasmachine ingericht moest worden, besefte Pastoor - een gedachte die door zijn vrouw ondersteund werd - dat hij weer aan de bak wilde.

"Almere had in april al gebeld, maar toen vond ik het nog te vroeg." Na het ontslag van Gertjan Verbeek, eind november, volgde een nieuwe poging vanuit de polder. Pastoor hapte toe en is zo voor het eerst in vier jaar weer op de Nederlandse velden te vinden.

"De club wil zich wortelen in de jongste provincie en heeft duidelijke ambities die passen bij mij. Ook de faciliteiten en het personeel spraken mij aan. Ik werk met een goed team hier."

Eredivisie

"Men wil promoveren naar de eredivisie om er vervolgens ook in te blijven. Dat is de wens van de club. Ik heb een plan waarin we hopelijk structureel gaan winnen. Hopelijk lukt het in de anderhalf jaar waarvoor ik heb getekend. Maar ik ben gewoon een passant."

Vooralsnog houdt Almere City alleen FC Dordrecht onder zich en verloor Pastoor bij zijn debuut met 5-1 bij Jong PSV. "Dat was wel even schrikken en een schril contrast met hoe we getraind hadden. Dat zag er goed uit."

"Ik weet ook zeker dat we met dit materiaal zomaar onze ambities kunnen behalen." Een kunstje dat hij eerder flikte met Sparta en Excelsior. "Ik kan niet zo heel veel, maar wel goed organiseren en verbinding leggen tussen mensen om ergens in te geloven."

STER reclame