Trainen in coronatijd volgens Pastoor absoluut geen bezigheidstherapie
Eigenlijk vindt Alex Pastoor het heel bijzonder om in tijden van de coronacrisis aan het werk te kunnen. Als hoofdtrainer van SC Rheindorf Altach, in het strenge Oostenrijk nog wel, heeft hij weer dagelijks gras onder zijn voeten. En dat voelt goed.
"Ik had de nodige scepsis. En die heb ik nog steeds wel een beetje", zegt Pastoor, die eind vorige week weer aan de slag ging. "Maar het werkt prima."
Het leven moet verder, waarbij het de 53-jarige Pastoor duidelijk is geworden dat het te kort door de bocht is om te zeggen dat voetbal maar een bijzaak is. "Het gaat niet alleen om het spelletje, maar ook om de banen van duizenden mensen."
Opvallend is dat juist in Oostenrijk de regels rond de sport werden versoepeld. In het land dat sinds half maart praktisch volledig op slot werd gegooid.
"In Nederland verlangen ze in deze tijd dingen van de bevolking, in Oostenrijk eisen ze die", duidt hij de cultuurverschillen. "Het is spannend en interessant om hier als eerste weer aan de slag te mogen."
Bezigheidstherapie
Maximaal zes spelers per veld. Contact verboden. Sessies in vaste groepen. Het lijkt vooral bezigheidstherapie, maar Pastoor bestrijdt dat.
"Er wordt als trainer veel creativiteit en flexibiliteit van je verlangd. Ik kan veel aandacht schenken aan de spelers als individu. Misschien wel meer dan ooit."
Er wordt door de voetballers heel volwassen met de situatie omgegaan, constateert Pastoor. "Het gevaar is dat ze in een paar dagen de schade van weken willen inhalen. Je kunt beter tien stappen te weinig zetten dan één te veel."
In Altach is Pastoor terug op de plek waar hij begin deze eeuw als voetballer zijn loopbaan afsloot.
"Noodgedwongen kwam ik daar ooit terecht. Ik was gedegradeerd met Austria Lustenau, een club hier uit de buurt. En op het tweede niveau mochten nog maar drie buitenlandse spelers worden opgesteld", schetst Pastoor het probleem. "Wij hadden er geloof ik 22."
"Altach speelde toen op het derde niveau. Als ik buiten het voetbal ook een jeugdplan voor die club zou opstellen, kon ik er tegen hetzelfde salaris als bij Austria blijven spelen."
En zo geschiedde. Sterker nog, mede door enkele skivakanties bleven de contacten in de jaren daarna ook altijd goed onderhouden. "Ik kom nu op de club nog veel mensen tegen die ik van vroeger al ken."
Heerenveen
Niet gek dus dat Altach op een dag aan de bel trok bij Pastoor, die onlangs zelfs voor twee jaar bijtekende.
"Het is de enige club op het hoogste niveau die uit het westen van het land komt, de rest ligt allemaal in het oosten. Ik vergelijk de situatie altijd een beetje met hoe ze vanuit de Randstad in de beginjaren tegen Heerenveen aankeken."
Zijn periode in Friesland heeft hem gevormd. Als voetballer, maar ook in de periode dat hij daar als beginnend trainer een kijkje in de keuken mocht nemen.
"Altach heeft ook zijn ambities, met een plek bij de eerste zes in de Bundesliga. En incidenteel eens een succesje", weet Pastoor.
"Ik heb de voorzitter natuurlijk verteld over Heerenveen, waar alle potentie zowel sportief als commercieel voor honderd procent werd benut. Al is Altach wel een stuk kleiner."
Sidney Sam (31) is de bekendste speler van de huidige selectie. De vijfvoudig international van Duitsland sloot zich afgelopen najaar na een voetballoze periode aan bij de provincieclub.
"Fysiek kon hij daardoor nog geen volledige wedstrijden spelen. Maar desondanks was het wel een speler die elk moment beslissend kon zijn. Ik hield hem graag binnen de lijnen, ook om wat lef en flair aan het elftal te geven."
Die drang had Pastoor als speler ook, als middenvelder bij onder meer Volendam en Heerenveen. En in zijn nadagen bij Altach, toen er nog maar één tribune langs het veld stond. Die staat er nog steeds, ingeklemd tussen alle nieuwbouw.
"Het is inmiddels een echt stadion geworden. En als laatste moet die oude tribune nog worden vervangen. Ik zou dat zonde vinden, want die is echt uniek. Voetbalcultuur. Met aan de achterkant van die biertafels en altijd livemuziek tijdens de thuiswedstrijden."
Europees voetbal
Altach kan zich via een dubbele nacompetitie nog kwalificeren voor Europees voetbal. Maar of en hoe die allemaal moeten worden gespeeld, heeft nog heel wat voeten in de aarde.
"Als we weer mogen voetballen, zijn er misschien wel vijftig protocollen voor als er iets misgaat. Daar wil ik even niet bij stilstaan, maar op elk scenario zijn ze voorbereid. Die theoretische plannen neem ik echter voor kennisgeving aan."
"Wij hebben zelf een aantal artsen in dienst van de club, die de huidige situatie kunnen schetsen in een taal die we allemaal begrijpen", volgt Pastoor de koers van de specialisten in zijn omgeving.
"Iedereen is bij ons getest. Bij niemand is het virus vastgesteld. We hebben er allemaal voor moeten tekenen dat we ons aan de strenge voorschriften houden. En als we dat met zijn allen doen, zijn we op het voetbalveld veiliger dan in het openbare leven."