Arianne Hartono in actie op het toernooi in Bendigo vorige week
NOS SportAangepast

Hartono in zevende hemel met grandslamdebuut: 'Geen woorden hiervoor'

Arianne Hartono heeft zich in Melbourne naar haar debuut op een grandslamtoernooi geslagen. De 25-jarige Meppelse was in de derde ronde van het kwalificatietoernooi van de Australian Open in drie sets te sterk voor de Duitse Jule Niemeier: 6-1, 1-6, 6-3.

Hartono, de nummer 191 van de wereldranglijst, sloeg in de slotfase van de derde set toe tegen Niemeier, die 61 plaatsen hoger op de mondiale tennisladder staat.

De tennisster, die vorig jaar september haar eerste WTA-toernooi speelde, klaarde het karwei door op eigen service haar derde matchpoint te verzilveren.

Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje knijpen

Arianne Hartono

"Ik kan het amper bevatten dat ik het hoofdtoernooi heb bereikt. Het voelt heel onwerkelijk allemaal", zei een breed glimlachende Hartono, die het in de eerste ronde moet opnemen tegen de 20-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova, de nummer 61 van de wereld.

"Het is mijn eerste keer hier en dat ik het dan meteen zover weet te schoppen. Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje knijpen."

"Ik was hartstikke zenuwachtig voor vertrek naar Melbourne", aldus Hartono. "Alleen hier zijn was al een droom die uitkwam en in die droom blijf ik nog even zitten. Geweldig dat ik dit mag meemaken met de mensen die mij het dierbaarst zijn, zoals mijn moeder en mijn vriend."

Indy de Vroome, Richèl Hogenkamp en Jesper de Jong overleefden de derde ronde van de kwalificatie niet. De Vroome verloor na een spannende wedstrijd van Stefanie Vögele (3-6, 6-4, 5-7),

Hogenkamp boog voor de Spaanse Cristina Bucsa (5-7, 6-2, 3-6) en Tomas Machac uit Tsjechië was te sterk voor De Jong: 6-2, 6-3.

De Vroome (WTA-252) kwam nog heel dicht bij haar grandslamdebuut. Na bijna drie uur tennissen kreeg ze tegen Vögele (WTA-147) op 5-4 zelfs twee matchpoints, maar die wist de serverende Zwitserse allebei weg te werken. In de game erna liep ze prompt zelf tegen serviceverlies aan.

De 29-jarige Hogenkamp, 248ste op de wereldranglijst, streed voor haar tiende deelname aan een grandslam, maar een vroege break in de derde set werd haar fataal tegen Bucsa (WTA-160).

Vier Nederlanders

Hartono is naast Arantxa Rus, die op basis van haar ranking al een startbewijs had, de tweede Nederlandse vrouw in het hoofdschema van de Australian Open. Bij de mannen waren Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor vanwege hun ranking al zeker van een optreden in Melbourne. Het toernooi gaat maandag van start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl