Studenten volgen college
NOS NieuwsAangepast

Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

Mensen kunnen vanaf zaterdag op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht; ze mogen bijvoorbeeld ook weer een afspraak maken bij de kapper of bij andere contactberoepen. Er blijven wel beperkingen gelden voor de openingstijden. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven.

Haagse bronnen melden dat het kabinet in grote lijnen overeenstemming heeft bereikt over die versoepelingen van de coronamaatregelen. De meest betrokken bewindslieden hebben er met hun gebruikelijke adviseurs over gesproken op het Catshuis.

Ook individueel binnen sporten, bijvoorbeeld in sportscholen, wordt weer mogelijk. De horeca en de cultuursector blijven voorlopig dicht. Mondkapjes worden op meer plekken verplicht en moeten dan minimaal van het 'type 2' zijn (chirurgische mondmaskers).

Quarantaineregels

Er zijn bij het kabinet nog wel zorgen over het grote aantal besmettingen, waardoor veel mensen niet naar hun werk kunnen.

Om te voorkomen dat de samenleving daardoor te veel wordt ontwricht, kijkt het kabinet naar het versoepelen van de quarantaineregels voor mensen met cruciale beroepen. Er wordt gedacht aan het verkorten van de quarantaineplicht van tien naar vijf dagen.

De werknemers in cruciale beroepen, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, de voedselverwerking en het transport, kunnen zich dan op de derde dag van hun quarantaine laten testen en niet pas twee dagen later.

Druk om te versoepelen

De huidige lockdown loopt tot en met morgen, en van veel kanten was er druk om de maatregelen te versoepelen. Daarbij wordt er vaak op gewezen dat het aantal ziekenhuisopnamen lijkt mee te vallen. Zo hadden verschillende winkels al gezegd dat ze in elk geval opengaan en een aantal gemeenten aangekondigd aan de regels niet te 'handhaven'.

Ook regeringspartijen in de Tweede Kamer vroegen om meer mogelijkheden voor ondernemers. En er waren demonstraties, onder meer van sportscholen.

Het besluit van het kabinet ligt in de lijn van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). De scenario's die het OMT nu aan het kabinet heeft voorgelegd, zijn een stuk minder ernstig dan een maand geleden. Volgens het OMT is de omikronvariant van het virus veel minder ziekmakend dan eerder gevreesd.

Meer overleggen

Na het beraad op het Catshuis zijn er nog diverse andere overleggen. Zo is er vanavond nog een vergadering van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid met de burgemeesters.

Morgen zet het kabinet de puntjes op de i en 's avonds geven premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid dan een persconferentie. Die zal iets anders van aard zijn dan de vorige. Het is de bedoeling dat Kuipers ook een toelichting geeft met afbeeldingen op een scherm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl