Mondher Kebaier, bondscoach van Tunesië tijdens het duel AFP

Bij de Afrika Cup lijkt het alsof alles op ieder moment kan gebeuren - dus ook dat de scheidsrechter nog voor het einde van de reguliere speeltijd plots fluit voor het eindsignaal.

Het gebeurde bij de poulewedstrijd in groep F tussen Tunesië en Mali. Scheidsrechter Janny Sikazwe uit Zambia hield het in de 85ste minuut voor gezien. Hij floot af bij een 1-0 voorsprong voor Mali. Grote verbazing op de Tunesische reservebank. Na protest zag de arbiter zijn fout in en werd er alsnog verder gespeeld.

Vervolgens floot de scheidsrechter nogmaals af, nu in de 89ste minuut. Geen blessuretijd dus, terwijl Sikazwe bij drie discutabele momenten de hulp had moeten inschakelen van de VAR en er dus tijd verloren was gegaan.

Het tweede te vroege fluitsignaal leidde tot grote woede bij de Tunesiërs. Spelers en leden van de technische staf stormden op Sikazwe af. De Tunesische bondscoach Mondher Kebaier ging met vuurspuwende ogen verhaal halen. Omringd door een kringetje van beveiligers werd het arbitrale kwartet in veiligheid gebracht.

AFP

Intussen bedankten de spelers van Mali de hogere machten en begonnen zij feest te vieren met het handjevol aanwezige fans op de tribune.

Terwijl de persconferentie na de wedstrijd al was begonnen, overlegden wedstrijdofficials nog over de vraag of de wedstrijd nog uitgespeeld diende te worden. De spelers van Mali verschenen na verloop van tijd alweer op het veld, maar uiteindelijk werd besloten niet opnieuw te beginnen. Mali wint dus, met 0-1.

Twee penalty's en rode kaart

Tunesië-Mali was hoe dan ook een bewogen wedstrijd. Zo floot de Zambiaanse scheidsrechter in de 48ste minuut voor een penalty na een discutabele handsbal van de Tunesische verdediger Ellyes Skhiri. De Malinese topscorer in de kwalificatie Ibrahima Koné bleef rustig en zette Mali op 1-0.

In de 77ste minuut gaf Sikazwe - na wat hulp van de VAR - Tunesië een cadeautje terug. Ook een penalty na een onbedoelde handsbal. Spits Wahbi Khazri, aanvaller van het Franse AS Saint-Étienne, miste.

In de 87ste minuut trok scheidsrechter Sikazwe ook nog een rode kaart voor de Malinese aanvaller El Bilal Toure. Twee minuten later vond de Zambiaan het dus wel mooi geweest en floot hij af.

STER reclame