AFP
NOS NieuwsAangepast

Uit vrees voor spionage geen eigen telefoons mee naar Winterspelen

Nederlandse sporters die eind deze maand afreizen naar China voor de Olympische Winterspelen moeten hun eigen telefoon en laptop thuislaten, schrijft de Volkskrant. Dat gebeurt uit angst voor spionage in China, "surveillance".

Het gaat om een dringend advies van sportkoepel NOC*NSF. Technisch directeur Maurits Hendriks bevestigt in de krant dat de sportkoepel verschillende maatregelen treft, maar welke dat zijn, wil hij vanwege de veiligheid van de sporters niet zeggen.

Ook tegenover de NOS wil NOC*NSF niets kwijt over de veiligheidsmaatregelen, maar shorttrackcoach Jeroen Otter zei vorige week in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken al dat NOC*NSF het advies geeft een andere, oude telefoon of een ter beschikking gesteld apparaat mee te nemen. "En de laptop, haal alles eraf of neem een oude laptop mee met precies wat je nodig hebt."

'Schone apparaten'

Gevreesd wordt dat China data op de apparaten zal achterhalen, zoals medische gegevens, trainingsschema's, foto's en contacten. Daarom neemt de staf 'schone' apparaten mee die de sporters kunnen gebruiken.

Australische veiligheidsexperts waarschuwden vorige maand al dat atleten die naar Peking gaan rekening moeten houden met omvangrijke Chinese spionage. Oud-olympisch schaatskampioen Bob de Jong werkte van 2018 tot 2020 in China. Hij begrijpt de voorzichtigheid van de Nederlanders in Peking. "Ze gaan zeker weten de boel bespieden", zegt De Jong in de Volkskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl