Andrew Jennings in 2015 AFP

Andrew Jennings, de onderzoeksjournalist die veelvuldig schreef over corruptie bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en wereldvoetbalbond FIFA, is afgelopen zaterdag overleden. De Schot is 78 jaar geworden.

Jennings werkte voor diverse kranten voordat hij aan de slag ging bij het BBC-radioprogramma Checkpoint. In 1986 weigerde de Britse omroep zijn documentaire over corruptie bij Scotland Yard. Hij nam prompt ontslag en verwerkte zijn materiaal in zijn eerste boek.

Niet veel later stortte hij zich ook op malversaties in de sport, of liever: bij grote sportorganisaties als het IOC en de FIFA. Zo betichtte hij voetbalbestuurders, voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter voorop, ervan zich te verrijken ten koste van de sport en was volgens hem omkoping rond bestuursverkiezingen en toekenningen van grote toernooien schering en inslag.

Omertà

Befaamd werd zijn vraag aan Blatter tijdens een persconferentie: "Have you ever taken a bribe?" Niet dat Jennings verwachtte dat de Zwitser zou toegeven steekpenningen te hebben ontvangen, maar hij gaf er wel mee te kennen op zoek te zijn naar bewijzen voor zijn vermoedens.

Jennings vergeleek de FIFA met de Italiaanse maffia. "Alles wordt intern gehouden en alles draait om omertà, zwijgen: je praat met niemand." Omertà heette dan ook zijn boek uit 2014 dat als ondertitel meekreeg: 'De FIFA onder Sepp Blatter, een georganiseerde misdaadfamilie'.

Uiteindelijk ging de FBI aan de slag met bevindingen en vertrouwelijke documenten die Jennings verzameld had. Dat leidde tot diverse arrestaties en ook tot de val van Blatter bij de FIFA en in diens kielzog vele anderen.

STER reclame