NOS

Zonder veel tamtam zijn vannacht de 79ste Golden Globes uitgereikt voor de beste film- en tv-producties. De winnaars werden bekendgemaakt via Twitter en op de site van de Golden Globes zelf.

Dat was een groot verschil met voorgaande edities, toen de prijzen steevast door bekende sterren werden uitgereikt tijdens uitgebreide, feestelijke ceremonies. De uitreiking was dit jaar niet op televisie of livestream te volgen, omdat de organisatie vorig jaar onder vuur kwam te liggen door een gebrek aan diversiteit. Het Amerikaanse tv-station NBC maakte daarop bekend de uitreiking van de Golden Globes niet uit te zenden.

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die organisatie achter de prijzen, kreeg veel kritiek. De organisatie en de jury zouden niet divers genoeg van samenstelling zijn en de relatie met filmstudio's zou te innig zijn. Ook oud-leden hadden kritiek op de cultuur bij de HFPA.

Ook de Nederlandse journalist Diederik van Hoogstraten klaagde over corruptie, pestgedrag en vriendjespolitiek binnen de organisatie. Volgens Van Hoogstraten werden pogingen om meer diversiteit te bewerkstelligen onder de leden geblokkeerd. Hij zegde zijn lidmaatschap per brief op.

De HFPA kondigde naar aanleiding van de kritiek hervormingen aan, maar die gingen volgens veel bekende Hollywoodsterren niet ver genoeg. Ze dreigden de ceremonie daarom te boycotten. Hierop besloot de NBC, die de uitreiking van de Golden Globes sinds 1996 uit had gezonden, de uitzending dit jaar te schrappen.

De HFPA heeft het aantal leden nu uitgebreid naar 105. Van de nieuwe leden zijn er achttien Aziatisch, twaalf Latino en negen hebben een Midden-Oosterse achtergrond. De organisatie wil het aantal leden nog verder uitbreiden en hoopt de prijsuitreiking in 2023 nieuw leven in te blazen.

Ook is het nu verboden voor leden om geschenken aan te nemen.

STER reclame