Schouten domineert 3.000 meter op EK en schaatst derde tijd ooit in Thialf

Er staat dit seizoen geen maat op Irene Schouten. De 29-jarige schaatsster won alle wereldbekers over 3.000 en 5.000 meter waar ze aan meedeed en plakte daar vrijdag een Europese titel aan vast. Op de 3 kilometer in Thialf was ze veruit de snelste.

Ze is daarmee de opvolgster van Esmee Visser, die in 2018 en 2020 het goud pakte op de EK afstanden. Antoinette de Jong greep achter Schouten het zilver in Heerenveen. Het brons was voor Francesca Lollobrigida. Carlijn Achtereekte viel net buiten het podium.

Schouten soeverein op 3.000 meter: 'Ben blij dat het wéér gelukt is'

Schouten kwam al in de zesde rit in actie en had in Lollobrigida een sterke tegenstander. De Italiaanse ging snel van start, maar Schouten was daar niet van onder de indruk. De Nederlandse bleef rustig en haalde Lollobrigida ongeveer halverwege de race in. Ze wist het verval in rondetijden te beperken en zette een snelle eindtijd neer: 3.56,62.

Antoinette de Jong wist vervolgens wat ze moest doen om het goud voor Schouten weg te kapen, maar op de eindstreep was ze ruim drie seconden langzamer dan haar landgenote.

Nederland niet op teamsprint

Op de teamsprint ging het goud naar Polen. Het Nederlandse drietal Michelle de Jong, Femke Kok en Marijke Groenewoud deed niet mee. Reggeborgh-coach Gerard van Velde vond het na een korte training niet verstandig dat zijn rijdsters Kok en De Jong zouden starten, omdat ze last hadden van hun spieren.

Ook de Russische ploeg was er niet bij en daardoor ging voor het eerst in de geschiedenis van de EK afstanden het goud op de teamsprint niet naar Rusland, dat in 2018 en 2020 de snelste was.

De teamsprintsters konden hun titel dit jaar echter niet prolongeren, omdat ze met de complete Russische schaatsploeg in quarantaine zitten en de eerste dag van de EK aan zich voorbij moesten laten gaan. Zeker drie leden uit de Russische ploeg waren in aanloop naar het toernooi namelijk positief getest op het coronavirus.

Uitslag 3.000 meter EK afstanden
Uitslag teamsprint vrouwen op EK afstanden

STER reclame