Philippe Coutinho ANP

Aston Villa heeft Barcelona verlost van de grootste miskoop uit de clubgeschiedenis. De terugkeer van Philippe Coutinho naar de Premier League geeft de Catalanen tevens weer wat financiële speelruimte om de selectie weer op orde te brengen.

Zo kan de winterse aankoop Ferran Torres eindelijk worden ingeschreven, want dat was door de strenge regelgeving rond Financial Fair Play anders nog niet mogelijk geweest.

Mede door transfers als die van de inmiddels 29-jarige Coutinho stond het noodlijdende Barcelona de laatste jaren met de rug tegen de muur. De Braziliaanse aanvaller werd in 2018 voor 125 miljoen euro overgenomen van Liverpool, een bedrag dat door bonussen nog flink kon oplopen.

Grootste succes als huurling

Tot overmaat van ramp voor Barcelona voldeed Coutinho op het veld ook nooit aan de verwachtingen. Zijn grootste succes behaalde hij toen hij werd verhuurd aan Bayern München, waarmee hij de Champions League won. Ook naar Aston Villa vertrekt hij in eerste instantie op huurbasis.

Aston Villa-manager Steven Gerrard speelde bij Liverpool nog samen met Coutinho en denkt de aanvallende middenvelder wel weer aan de praat te krijgen. De Engelsen nemen het grootste deel van zijn salaris over en hebben tevens een optie tot koop bedongen op de technicus.

Coutinho, die dit seizoen in twaalf optredens in La Liga geen enkele keer de negentig minuten vol maakte, moet nog wel medisch worden gekeurd.

Eind 2021 maakten we een explainer over de financiële situatie bij FC Barcelona:

De chaos van FC Barcelona

STER reclame