Ajax-aanvaller Antony
NOS Voetbal

Coronazorgen in voetbal nemen toe, uitstel eredivisie voor KNVB geen optie

Acht dagen voor de hervatting van de eredivisie nemen de coronazorgen toe. Woensdag keerde Ajax halsoverkop terug van zijn trainingskamp in Portugal, terwijl onder meer PSV en Feyenoord hun buitenlandse trips op het laatste moment al hadden afgeblazen vanwege meerdere besmettingen.

Zorgelijke ontwikkelingen, maar uitstel van de competitiehervatting is volgens de KNVB absoluut niet aan de orde.

"De competitie moet door. Iedereen zal zich aan de omstandigheden moeten aanpassen", is manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen duidelijk. "Er is geen ruimte om zomaar een speelronde uit te stellen. Alleen als een club echt geen team op de been kan brengen, wordt een wedstrijd afgelast."

Competitieleider KNVB: 'Met 12 veldspelers en 1 keeper zal er gespeeld moeten worden'

Twaalf veldspelers en een keeper zijn volgens de protocollen voldoende om te kunnen voetballen. "Ajax heeft veel meer profspelers op de loonlijst staan dan bijvoorbeeld Helmond Sport, dus de situaties per club kunnen enorm verschillen", beseft Bluyssen. "Daarom nemen we per team de 25 spelers die het meest op het formulier hebben gestaan. Zijn er daarvan dertien of meer positief getest, mogen clubs pas vragen om uitstel."

Die regels zijn voor alle betrokkenen duidelijk, benadrukt Bluyssen. Al sinds de hervatting van het voetbal in coronatijd zijn er duidelijke richtlijnen kenbaar gemaakt. En maandelijks wordt er met de clubs overlegd om de aankomende periode door te spreken. De KNVB hoeft dus geen actie te ondernemen naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen. Op voorhand zijn de scenario's al doorgesproken.

Zorgen bij FIFPro: 'Hou mijn hart vast'

In het buitenland grijpt het coronavirus ook om zich heen. Dat leidt in veel landen, en dan met name in Engeland en Italië, al tot veel uitgestelde wedstrijden. Die moeten op een later tijdstip worden ingehaald en dat baart de internationale spelersvakbond FIFPro zorgen.

"Wij maken ons al langer zorgen over de overvolle wedstrijdkalender. Als er straks in korte tijd weer veel wedstrijden moeten worden ingehaald, komt de balans tussen de belasting en belastbaarheid van de spelers in gevaar. Dat manifesteerde zich al tijdens de eerste covid-periode, waarin sommige competities in korte tijd moesten worden afgemaakt", vertelt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken van de Fifpro en werkzaam bij Amsterdam UMC.

"We zitten nog steeds in de pandemie, dat gaat hoe dan ook invloed hebben op de wedstrijdkalender richting het einde van het seizoen. En het is al een bijzonder jaar met een WK in november en december. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik hou mijn hart vast. Zeker voor spelers die in topcompetities spelen en voor hun nationale team uitkomen. Die moeten ook nog eens veel reizen. Dat maakt het nog zwaarder."

NEC, met hier Lasse Schöne tijdens de training, vertrekt ook weer naar Nederland

Terug naar Nederland. De clubs bereiden zich voor op de herstart van de competitie en Bluyssen verwacht dat er gewoon gespeeld gaat worden. "We gaan Engeland een beetje achterna, daar zitten ze met hetzelfde dilemma." Ook daar gaat het voetbal ondanks de hoge besmettingscijfers in het land gewoon door, met daar zelfs nog volle tribunes.

In Nederland wordt in elk geval tot en met vrijdag 14 januari in lege stadions gespeeld, aankomende week wordt bekend of die maatregelen worden verlengd. Wat betreft het wel of niet voetballen bij veel coronabesmettingen, wil Bluyssen de beslissingen steeds zo lang mogelijk uitstellen. Ook om te voorkomen dat er wedstrijden onnodig worden afgelast.

'Voorzichtig zijn en blijven testen'

Bluyssen: "Ik ben natuurlijk geen viroloog. Maar het ziet ernaar uit dat de klachten heel mild zijn en de periode dat spelers ziek zijn, korter is. We willen dus zeker niet te vroeg zijn met het nemen van maatregelen. Laat ze voorzichtig zijn en blijven testen. De situatie kan daags voor de wedstrijd weer helemaal anders zijn."

Voorlopig zijn bij FIFPro nog geen meldingen van verontruste spelers binnengekomen, daags voordat in de eerste divisie de bal weer gaat rollen in het Nederlands betaald voetbal. Volgens Gouttebarge blijft de vakbond de situatie monitoren.

"Je hebt te maken met een fysieke consequentie voor spelers, maar het psycho-sociale aspect speelt ook mee. Spelers maken zich zorgen over zichzelf, maar ook over hun families. We hebben tijdens de pandemie een verdubbeling van depressie- en angstklachten gezien bij zowel mannelijke als vrouwelijke spelers. Dat mogen we niet onderschatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl