Hugo de Jonge (CDA), beoogd minister van Volkshuisvesting
NOS NieuwsAangepast

Ook De Jonge legt link tussen Forum-uitspraken en bedreigingen: 'Woorden doen ertoe'

Demissionair minister De Jonge legt een direct verband tussen de dreigementen aan het adres van leden van het kabinet en uitspraken van de politici van Forum voor Democratie. Na zijn gesprek met formateur Rutte vanmorgen over het nieuwe kabinet reageerde De Jonge op de man met de fakkel bij de woning van D66-leider Kaag.

"Woorden doen ertoe", zei De Jonge. "Spreken over tribunalen en dat politici achter de tralies zouden moeten, de hele manier waarop Forum voor Democratie woorden kiest, dat is niet zonder gevaar. Er zijn mensen die zich daardoor gelegitimeerd voelen om over te gaan tot gedrag dat ver, ver over de grens is. Dat je niet anders kunt zien dan als bedreiging of intimidatie."

D66-leider Kaag in haar verklaring: "En tegen wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen zeg ik: wat je zegt doet ertoe, hitst op, maakt mensen bang, maakt onze samenleving onveilig." Zij noemt niet in het bijzonder de uitspraken van partijleider Baudet en de andere Forum-Kamerleden.

Gif

Gisteravond deed ChristenUnie-leider Segers dat wel. "Als je keer op keer het gif van 'verzet', 'tribunalen' en 'opsluiting van je politieke tegenstanders' zaait, dan is het dit soort intimidatie en bedreiging dat je oogst", zei hij. "Tegen iedereen met een zwak voor FvD zou ik willen zeggen: word wakker."

D66-leider Kaag noemde op Twitter de gebeurtenissen bij haar woning "absurd en angstaanjagend". De man met de brandende fakkel schreeuwde intimiderende en beledigende teksten tegen Kaag en haar gezinsleden. Ook filmde hij door een raam in haar woning en verspreidde de beelden via sociale media. "Mijn gezin heeft dit als zeer intimiderend ervaren", zei Kaag.

De politie heeft een verdachte aangehouden. De man met de fakkel is waarschijnlijk dezelfde die onlangs opdook bij de woning van minister De Jonge. Het is een Amsterdammer van 29 die het afgelopen jaar al vaker is aangehouden wegens strafbare feiten. Morgen wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vermoedelijk wordt dan bepaald of hij langer blijft vastzitten.

"Wij weten een beetje hoe het voelt thuis, dus ik wens Sigrid Kaag heel erg veel sterkte", zegt De Jonge in een reactie:

'Het is heel erg zorgwekkend'

FvD-leider Baudet noemt het vreselijk dat Kaag bij haar huis is geïntimideerd. Hij zegt dat het "politieke klimaat verhardt" en dat hij zich daar zorgen over maakt. Als voorbeeld noemt hij een incident dit weekend waarbij verf werd gegooid naar het partijkantoor van FvD. Wie die verf gooide, is nog niet vastgesteld.

Baudet is het niet eens met de beschuldigingen in zijn richting: "Zeggen dat dit komt door onze partij of onze standpunten is absurd. De maatschappelijke spanningen lopen op doordat het debat over de krankzinnige coronasituatie al bijna twee jaar niet op inhoud wordt gevoerd." Hij vindt dat juist hij en zijn medestanders, die hij spottend 'wappies' noemt, worden gedemoniseerd.

In een gesprek met NOS-verslaggever Ardy Stemerding zegt FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren dat hij oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en uitspraken over tribunalen en rechtszaken tegen ministers ziet als vreedzaam en liefdevol verzet tegen het coronabeleid. Hier fragmenten uit de tweede helft van het gesprek:

FvD-Kamerlid Van Meijeren: geen reden om woorden terug te nemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl