Een screenshot uit de video op Twitter
NOS NieuwsAangepast

Politie pakt man met brandende fakkel op bij huis D66-leider Sigrid Kaag

Bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag is gisteren een man met een brandende fakkel aangehouden. De man, een 29-jarige Amsterdammer, had bij haar aangebeld en complotleuzen' geschreeuwd. De man zond zijn actie uit via een livestream op socialemediakanalen.

Dezelfde man zou vorige maand ook zijn aangehouden bij het huis van demissionair minister Hugo de Jonge. De beveiliging bij diens huis is eind december aangescherpt.

Een woordvoerder van Kaag bevestigt het incident en zegt dat er aangifte is gedaan. De man is herkend op de beelden van de livestream en is kort daarna aangehouden. Hij wordt morgen voorgeleid aan een rechter-commisssaris.

Volgens de politie schreeuwde de Amsterdammer ïntimiderende en beledigende teksten tegen Kaag en haar gezinsleden. Ook filmde hij door een raam in de woning. Het afgelopen jaar is hij verschillende keren aangehouden voor verschillende strafbare feiten, zegt de politie.

Kamerleden reageren geschokt op het nieuws. Zo noemde Kaags partijgenoot Jetten de man "intimiderend tuig". Ook Kamerleden van andere partijen zijn verontwaardigd en vinden dat een grens is overschreden. "Als je keer op keer het gif van 'verzet', 'tribunalen' en 'opsluiting van je politieke tegenstanders' zaait, dan is dit het soort intimidatie en bedreiging wat je oogst", zegt ChristenUnie-leider Segers.

Fakkel geen verboden wapen

Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer is het niet eenvoudig om dit soort incidenten te voorkomen. "Een fakkel is geen verboden wapen, dit was een soort éénmansdemonstratie", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is een categorie mensen waar je veel last van kunt hebben, maar waar je niet allerlei zware strafrechtelijke middelen op kan inzetten, zoals stelselmatig observeren en volgen."

Om daar toestemming voor te krijgen, moeten er harde aanwijzingen zijn dat iemand bezig is met de voorbereiding van een misdrijf. Timmer benadrukt dat Nederland een rechtsstaat is en geen politiestaat. "Bewegingsvrijheid is een grondrecht dat je niet zomaar kunt schenden."

D66- leider Kaag zit in quarantaine omdat iemand "in haar zeer nabije omgeving" positief getest is op corona. "Zelf heb ik geen klachten", schreef ze op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl