Tallon Griekspoor Pro Shots

Tallon Griekspoor is voor het eerst in zijn loopbaan doorgedrongen tot de kwartfinales van een ATP-toernooi. De 25-jarige Nieuw-Venneper bereikte die mijlpaal in Melbourne door Alexei Popyrin in drie sets te verslaan (6-3, 4-6, 6-3). Het was voor Griekspoor zijn 28ste zege op rij.

Griekspoor en de Australiër deden op de meeste vlakken weinig voor elkaar onder en dat was niet onlogisch gezien hun plek op de wereldranglijst (65 om 61). Onze landgenoot sprong echter beter met z'n kansen om; hij benutte drie van zijn zeven breakpoints, Popyrin één uit acht.

Griekspoor treft in de kwartfinales Rafael Nadal. De 35-jarige Spanjaard maakte zijn rentree na bijna vijf maanden afwezigheid en versloeg in Melbourne Ricardas Berankis uit Litouwen: 6-2, 7-5.

Rafael Nadal in actie in Melbourne AFP

Nadal had weinig moeite met de nummer 104 van de wereld. In de eerste set had hij genoeg aan twee breaks. De Spanjaard kreeg in de tweede set meer tegenstand en werd zelf ook twee keer gebroken, maar hij had op 6-5 aan één matchpoint genoeg om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Lang uit de roulatie geweest

Nadal worstelde het afgelopen half jaar met een voetblessure. De Spanjaard kwam na Roland Garros alleen nog in actie op het ATP-toernooi van Washington, in de aanloop naar de US Open. Hij werd in de Amerikaanse hoofdstad in de derde ronde uitgeschakeld en besloot vervolgens zijn seizoen al te beëindigen.

Nadal maakte afgelopen maand zijn officieuze rentree op een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. De twintigvoudig grandslamwinnaar testte daarna bij terugkeer in Spanje positief op het coronavirus, maar Nadal herstelde snel.

Begin deze week boekte de huidige nummer zes van de wereld met zijn landgenoot Jaume Munar al een overwinning in het dubbelspel in Melbourne.

Van de Zandschulp

Later op de dag wist ook Botic van de Zandschulp plaatsing voor de kwartfinales af te dwingen. Hij versloeg Mackenzie McDonald in twee sets (6-2, 7-5). De wedstrijd duurde een uur en twintig minuten.

Botic van de Zandschulp EPA

De eerste set was een prooi voor Van de Zandschulp, die 57ste staat op de wereldranglijst. Hij brak de Amerikaan twee keer en kwam op zijn eigen service niet in de problemen.

Van de Zandschulp leverde in de tweede set wel een keer zijn service in, maar McDonald deed dat twee keer. De set ging daardoor met 7-5 naar de Nederlander.

In de volgende ronde treft Van de Zandschulp de Bulgaar Grigor Dimitrov, die Facundo Bagnis versloeg in drie sets.

STER reclame