Gunay Uslu (D66) in gesprek met VVD-formateur Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte heeft laatste gesprekken gevoerd, kabinet kan maandag op bordes staan

Formateur Rutte heeft de laatste dag van gesprekken met nieuwe bewindspersonen afgerond. Hij sprak met bekende gezichten, maar ook met enkele nieuwe namen.

Gunay Uslu (D66) is de beoogde nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media. "Ik heb geen politieke achtergrond, dus dat is een spannend vooruitzicht", zei Uslu na haar gesprek. Zij heeft wel ervaring in de culturele sector en het bedrijfsleven. "Cultuur verbindt, daagt mensen uit. Ik ben blij dat ik mag bijdragen aan een bloeiend cultureel klimaat."

Uslu reageerde na haar gesprek met formateur Rutte op haar nieuwe functie:

Beoogd staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu: 'Het is een spannend vooruitzicht'

Uslu wil met de sector in gesprek over herstel na de coronacrisis. "De pandemie heeft deze sector enorm geraakt, we hebben ook gezien dat de sector creatief en flexibel is, maar zeker geraakt."

Voormalig Kamerlid en oud-militair Hanke Bruins Slot (CDA) kwam vanmorgen als eerste langs bij Rutte. Zij wordt minister van Binnenlandse Zaken.

"Meer dan twintig jaar geleden liep ik daar voor het eerst naar binnen om als ambtenaar aan het werk te gaan. Het is heel bijzonder om er weer terug te keren. Daarna ben ik op veel plekken actief geweest in het openbaar bestuur en daar ligt mijn hart ook", zei Bruins Slot na afloop.

Hanke Bruins Slot reageert op haar nieuwe functie:

Hanke Bruins Slot is beoogd minister van Binnenlandse Zaken

Waar Bruins Slot niet over gaat, is de portefeuille Wonen. Die gaat weg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en krijgt een eigen minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Die nieuwe minister is Hugo de Jonge (CDA). "Het is ontzettend mooi dat ik een nieuwe klus mag aanvaarden op zo'n belangrijk beleidsterrein, maar ik moet me nog wel gaan inwerken", zei hij na zijn gesprek.

Ook Liesje Schreinemacher (VVD) is op gesprek geweest om 'te solliciteren' voor de post minister voor Buitenlandse Handel. "Een mooie uitdaging, ik heb er ontzettend veel zin in", reageerde zij.

Schreinemacher reageerde enthousiast na haar gesprek met Rutte:

Liesje Schreinemacher reageert op haar nieuwe functie: 'Hele mooie uitdaging'

Vandaag waren er ook gesprekken met de oudgedienden Kaag (D66) en Schouten (ChristenUnie). Zij zijn de beoogde ministers van Financiën en voor Armoedebeleid en Pensioenen. Schouten: "Ook als Kamerlid heb ik me al ingezet voor het bestrijden van schulden. Je ziet dat het leven van sommige mensen niet vanzelfsprekend goed gaat. Het is voor mij een erezaak om ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen in de maatschappij."

Na het gesprek met Rutte keek Schouten kort vooruit op haar nieuwe functie als minister voor Armoedebeleid en Pensioenen:

Carola Schouten over nieuwe functie: 'Het is een erezaak dat iedereen kan meedoen'

Maandag wordt het nieuwe kabinet door de koning beëdigd op Paleis Noordeinde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl