Kunstschaatsster Lindsay van Zundert en langebaanschaatser Kjeld Nuis dragen op 4 februari de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen vanmiddag bekend tijdens de teamoverdracht van NOC*NSF.

"Het is altijd een puzzel, want je wilt een mooie combinatie maken", zegt Verheijen. NOC*NSF zocht een koppel dat ambitie uitstraalt en enthousiast is. "Ik denk dat we dat met Kjeld en Lindsay hebben", zegt de chef de mission.

Van Zundert en Nuis dragen vlag bij openingsceremonie Spelen

Nuis veroverde vier jaar geleden op de Spelen in Pyeongchang goud op de 1.000 meter en de 1.500 meter. In Peking zal hij alleen zijn titel op de 1.500 meter kunnen verdedigen, want bij het olympisch kwalificatietoernooi wist hij zich niet te kwalificeren op de kilometer.

Van Zundert debuteert

De 16-jarige Van Zundert maakt haar debuut op de Spelen, 45 jaar na de laatste deelname van een Nederlandse kunstrijdster. In 1976 was dat Dianne de Leeuw. Op de Winterspelen in Innsbruck dat jaar won zij zilver. Ook De Leeuw droeg toen de vlag bij de openingsceremonie.

Voor Verheijen was dat - naast het feit dat Van Zundert de jongste olympiër in de Nederlandse ploeg is - ook een reden de kunstrijdster aan te wijzen als vlaggendraagster. En Van Zundert glundert: "Ik was natuurlijk hartstikke blij, ook emotioneel, want mijn eerste Spelen en dan meteen de vlag dragen is toch wel iets heel moois. Het dak vloog eraf met nieuwjaar."

Van Zundert blij verrast met uitverkiezing: "Het dak vloog eraf met nieuwjaar"

Van Zundert droomde stiekem al van de uitverkiezing: "Ik wilde heel graag de vlag dragen." Opvallend is dat ze medevlaggendrager Nuis nog nooit in het echt heeft ontmoet - Nuis was woensdag online aanwezig bij de teamoverdracht. Een "raar gevoel, maar moet goedkomen", zegt Van Zundert. "Beetje onderling appen en hopelijk al een beetje contact krijgen."

'Bom van media'

De media-aandacht voor Van Zundert is flink toegenomen sinds zij zich eind november plaatste voor Peking. "Een bom van media, iedereen wil interviewen en tv-programma's maken."

"Ik heb afgelopen week ook een paar mindere dagen gehad omdat ik constant een camera op mijn neus had. Dan wilden ze alles filmen en ben je er op een gegeven moment echt even klaar mee. Dan denk je: neem nou even afstand."

En nu komt de uitverkiezing tot vlaggendraagster er nog bij. "Mijn telefoon net, ping, ping, ping, alles ging af", zegt de tiener. Toch maakt dat het vooruitzicht van het stadion binnenlopen met de Nederlandse vlag en Nuis niet minder fraai. "Ik kan het me al helemaal inbeelden."

Op de laatste Winterspelen in 2018 droeg Jan Smeekens de vlag namens de Nederlandse ploeg. Langebaanschaatsers waren in het verleden vaak de gelukkigen bij de verkiezing van de vlaggendrager.

Sinds 1936 werd de Nederlandse vlag slechts drie keer niet gedragen door een langebaanschaatser. In 2010 had bobsleeër Timothy Beck in Vancouver de vlag in handen. Snowboardster Nicolien Sauerbreij was de uitverkorene in Salt Lake City in 2002.

STER reclame