Recordaantal positieve tests is 'zorgelijk', maar niet onverwacht
Met 24.590 gemelde positieve coronatests is vanochtend een record gevestigd: niet eerder was het aantal op één dag zo hoog. Onverwacht is dat niet. "We wisten dat dit stond te gebeuren", zegt epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. "Een forse stijging lag voor de hand", zegt ook epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC.
Het aantal besmettingen op één dag ligt nu hoger dan in de eerste golf, maar dat zegt niet alles. Aan het begin van de pandemie werd er namelijk nauwelijks getest. Het kan dus zijn dat er destijds meer besmettingen per dag waren dan nu, maar dat is toen niet vastgesteld door het RIVM. Hoe dan ook is de dominante omikronvariant op dit moment verantwoordelijk voor de vele besmettingen.
"Zodra de omikronvariant de overhand neemt in Nederland ontstaat er exponentiële groei. De besmettingen nemen dan steeds sneller toe", zegt Bruijning. "Vandaag al bijna 25.000 positieve tests had ik nog niet verwacht, eerder aan het einde van de week", zegt microbioloog Bert Niesters van het UMC Groningen. "Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Dit laat zien dat het virus hard rondgaat en dat de boostercampagne echt heel belangrijk is."
100.000 positieven per dag?
Bruijning wijst er wel op dat de RIVM-cijfers op woensdag en donderdag traditiegetrouw hoger uitvallen. Om die reden moeten we naar de weekgemiddelden kijken en afwachten of de stijging daadwerkelijk in dit tempo doorzet. Tot nu toe stijgt het aantal positieve tests gemiddeld ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 17.478 positieve tests per dag geregistreerd, 41 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Komen we ooit nog van het coronavirus af? NOS op 3 zocht het uit:
"Het overgrote deel van de positief getesten is nu besmet met omikron. Het reproductiegetal zit op 1,8, dus iemand besmet dan ongeveer twee andere mensen", zegt Niesters. De cijfers kunnen nog weken doorstijgen, verwachten deskundigen. "Waar het eindigt is moeilijk te zeggen. Misschien bij 35.000 of bij 100.000 positieven per dag", aldus Rosendaal.
"Ik denk dat we Denemarken gaan volgen en ook hier een snelle stijging van het aantal besmettingen gaan zien", vervolgt hij. "We doen nu immers niets extra's om de cijfers te laten dalen. Sterker nog: we openen volgende week een deel van het onderwijs, ook al vind ik dat wel een goed idee."
"De vraag is hoeveel de huidige maatregelen helpen om de stijging niet te snel te laten gaan", zegt Bruijning.
Wal keert het schip
Volgens Rosendaal is er wel een lichtpuntje: steeds meer mensen zijn een keer besmet geweest of zijn met (booster)vaccinaties goed beschermd. "Op een gegeven moment keert de wal het schip. Een besmettelijk persoon zal steeds minder mensen tegenkomen die nog besmet kunnen worden."