NOS SportAangepast

Beschimpte Djokovic wordt al uren vastgehouden op vliegveld Melbourne

In Australië is met grote verontwaardiging gereageerd op de komst van tennisser Novak Djokovic, die dankzij een medische vrijstelling ongevaccineerd kan meedoen aan de Australian Open. De grootste zorg van Djokovic zelf is echter of hij het land wel in komt; zijn visum blijkt niet in orde te zijn.

Djokovic wordt al uren vastgehouden en ondervraagd op het vliegveld van Melbourne. "Hij zit in een kamer op het vliegveld waar niemand in mag. Voor de deur staan twee politieagenten", liet zijn vader aan Servische media weten.

De laatste geluiden zijn dat Djokovic om 5.30 uur in de Australische nacht nog steeds vastzat, zes uur nadat hij was geland.

Verkeerd visum

De regering van Victoria, een staat in Australië, heeft het verzoek verworpen om het visum van de nummer één van de wereld te ondersteunen, enkele uren voordat Djokovic in Melbourne landde. Het zou om een verkeerd type visum gaan.

"De federale regering heeft gevraagd of we Djokovic willen helpen bij de aanvraag voor zijn visa om Australië binnen te komen, maar dat zullen wij niet doen", twitterde Jaala Pulford, de bevoegde minister.

Over de reden van de medische ontheffing is ook veel onduidelijkheid. Voor NOS-commentator Marcella Mesker is het voor de reputatie van Djokovic essentieel om zich juist nu uit te spreken. "Hij heeft zich altijd achter medische privacy verscholen, maar het kan bijna niet anders dat hij nu met een goede uitleg komt. Dit is the talk of the town in heel Australië."

Vliegtuig naar huis

Ook de minister-president Scott Morrison achtte het noodzakelijk om te reageren op de kwestie Djokovic. "Als het bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet. Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele."

Australische minister-president: 'Geen aparte regels voor Djokovic'

Stephen Parnis, voormalig vicevoorzitter van de beroepsorganisatie voor Australische artsen, deed daar nog een schepje bovenop. "Het kan me niet schelen hoe goed hij kan tennissen", schrijft hij op Twitter. "Als hij weigert zich te laten vaccineren, moet hij gewoon niet worden toegelaten."

Toch lijkt de kans niet groot dat Djokovic om vaccinatieredenen wordt teruggestuurd. Twee onafhankelijke commissies hebben hem volgens de organisatie van de Australian Open een medische vrijstelling gegeven, zonder dat ze wisten om wie het ging. Spelers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, kunnen op die uitzonderingsregel een beroep doen.

Glutenallergie?

Over de precieze reden laat Djokovic zich voorlopig nog niet uit. "Het enige wat ik me kan bedenken, maar dat is wel speculatie, is dat hij een glutenallergie heeft", zegt Mesker. "Daar kreeg hij in het verleden in de hitte van Australië last van. Hij had daarom ook ademhalingsproblemen. Dat is het enige dat iets met Covid te maken zou kunnen hebben, want dat slaat op je longen."

Wat de medische reden ook mag zijn, feit is dat Djokovic de mazen in de wet heeft gevonden, want anders had hij deze ontheffing niet gekregen. Sasa Ozmo, tennisjournalist van de Servische televisiezender Sportkub, snapt daarom niet zo goed waarom de woede ook op Djokovic is gericht.

"Hij houdt zich aan alle regels die Australië en de Australian Open hebben opgesteld. Als je boos bent op iemand, wees dan niet boos op Djokovic, maar op diegenen die de regels bedacht hebben."

Het zal ongetwijfeld ook komen door de reputatie van Djokovic, die een tik kreeg toen hij in 2020 een toernooi organiseerde waar spelers besmet raakten met het coronavirus. Er doken destijds beelden van hem en collega's op in het nachtleven van Belgrado, waar in tegenstelling tot veel andere landen geen beperkende maatregelen golden.

"Ik vind het te makkelijk om hem steeds daarop te pakken", zegt Ozmo. "Hij doneert aan verschillende goede doelen om het coronavirus te bestrijden. Ik ben niet zijn woordvoerder en natuurlijk maakt hij ook fouten, maar het beeld dat er nu in de media bestaat is niet terecht vind ik."

Publiek tegen Djokovic

Dat Djokovic zich niet laat vaccineren is overigens niet verrassend. De Serviër gelooft in het genezen van zijn eigen lichaam en doet liever geen medische ingrepen. Eerder liep Djokovic lang rond met een elleboogblessure, omdat hij zich niet wilde laten opereren. Pas na een jaar kwakkelen ging hij overstag.

Bij de Australian Open zal Djokovic ongetwijfeld niet met open armen ontvangen worden. "Maar als iemand ervaring heeft met het publiek dat zich tegen hem keert, dan is het Djokovic wel", zegt Ozmo. "Vorig jaar bij de Australian Open was er ook veel ophef, omdat mensen aan zijn blessure twijfelden. Daar trok hij zich weinig van aan, want hij won het toernooi."

Collega-tennissers over Djokovic: 'Voor mij zouden ze geen uitzondering maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl