Politie in Bautzen, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Tegenacties na Duitse coronademonstraties: 'Dit willen we hier niet zien'

  • Charlotte Waaijers

    correspondent Duitsland

  • Charlotte Waaijers

    correspondent Duitsland

Terwijl de protestacties tegen de coronamaatregelen in Duitsland in aantal en omvang lijken toe te nemen, ontstaan er ook tegenacties. Ze worden opgezet door mensen die zeggen dat de protesten de aanpak van het virus ondermijnen en zich zorgen maken over extremistische invloeden. En ze moeten helpen het imago van hun gemeente te herstellen.

Gisteravond, 3 januari. Op het plein naast het stadhuis in Bautzen staan nog altijd een reusachtige kerstboom, een stalletje en de kenmerkende houten draaiende toren, die op zoveel plekken in Duitsland rond Kerst te vinden zijn. Maar ze zijn moeilijk te zien in het donker, want de gemeente heeft de verlichting uitgedaan. Net als die van de Dom.

Het is een bewuste actie van de gemeente. "Sinds enige tijd worden de centrale openbare pleinen van de stad Bautzen niet alleen gebruikt door vreedzame demonstranten, maar ook door openlijke rechtsextremisten en samenzweringstheoretici", schrijft ze in een toelichting.

'Verpleegkundigen belachelijk gemaakt'

Afgelopen weken liep het inderdaad een paar keer uit de hand in Bautzen. Politieagenten werden aangevallen en verwond en auto´s beschadigd. Omgekeerd wordt nog onderzocht of de politie onnodig agressief heeft opgetreden.

De gemeente wijst erop dat de coronaregels bij de bijeenkomsten vaak zijn genegeerd, en zorgmedewerkers niet gerespecteerd. "In marsen werden verpleegkundigen en artsen belachelijk gemaakt en de vele coronadoden wereldwijd werden ontkend." Door de lichten uit te schakelen, wil de gemeente aandacht vragen voor de mensen die overleden zijn aan corona, en voor het verplegend personeel.

Dat de gemeente dit op maandagavond doet is niet toevallig: dat is ook het moment dat al maanden mensen in Bautzen, net als op veel andere plekken in Duitsland, de straat op gaan om zich juist tegen de pandemieaanpak van de overheid te verzetten.

Vergelijkingen met Holocaust

Klokslag 18.00 uur ontstaat er een groeiende groep 'wandelaars' in de buurt van het stadhuis die door de oude kinderkopstraatjes naar het nieuwe deel van het stadje trekt. Ze hopen daarmee de demonstratieregels te omzeilen: onaangemelde bijeenkomsten van meer dan tien mensen zijn in coronatijd niet toegestaan en kunnen door de politie worden opgebroken. Op wat kleine opstootjes na blijft het rustig.

De Duitse politie schat dat er maandagavond zo'n duizend mensen op de been waren:

Meer dan duizend mensen op de been in het Duitse Bautzen voor coronademonstratie

De meeste demonstranten willen de mainstreammedia niet te woord staan. Zij die wel openlijk praten, zeggen vooral dat ze hier zijn omdat ze vinden dat de overheid hen onterecht vrijheden afneemt. En dat de media de extremen overdrijven.

"Ik zeg niet dat corona niet bestaat", zegt een jonge man met een wollen muts op. "Het is alleen niet zo erg als ze doen voorkomen." Hij denkt dat de overheid corona gebruikt om angst te zaaien, en geld bij kleine bedrijfjes weg te halen, dat vervolgens in de zakken van grote ondernemingen als Amazon, of in de farmaceutische industrie belandt.

Even verderop zingt een oudere vrouw met kort rood haar volksliederen in een koortje, begeleid door een viool. Ze vergelijkt de vaccinatiecampagne van de overheid met de vervolging van de Joden tijdens de Holocaust. Op de vraag of ze werkelijk gelooft dat dat hetzelfde is, antwoordt ze: "Tsja, wat is hetzelfde? Toen werden er ook medische experimenten met mensen uitgevoerd."

'Dit soort beelden willen we niet zien'

Het zijn dit soort extreme uitlatingen, die inmiddels ook een andere groep inwoners in Bautzen tot actie hebben aangezet. Initiatiefnemer Christian Tiede noemt de wandelingen "nazi-demo's", blijkt in een gesprek op het plein voor het stadhuis, kort voordat ze beginnen. "Bij het zien van de beelden daarvan dachten we: dit soort beelden willen we hier niet zien. Dat is niet Bautzen."

Onder de naam Bautzen gemeinsam startte hij ruim drie weken geleden een petitie, gericht aan de eigen inwoners. Het moet laten zien hoe groot het tegengeluid in het midden van de samenleving is. De petitie is inmiddels al door zo'n 45.000 mensen ondertekend. Dat zijn er meer dan de grofweg 39.000 mensen er in het plaatsje wonen.

Vorige week projecteerde de actiegroep tijdens de demonstratie op een van de grote torens in het stadje onder andere beelden van intensive cares waar coronapatiënten liggen. Een eenmalige actie, aldus Tiede.

Wat ze niet zullen doen, is nu zelf de straat op gaan als tegendemonstratie. Dat zet geen zoden aan de dijk, omdat ze vanwege de maatregelen niet met meer dan tien mensen bij elkaar willen komen. Tiede: "En omdat we ervan uitgaan, na de laatste twee maandagen, dat er een grote groep rechts-extremisten is die niet terugschrikt voor geweld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl