Islamitische vrouwen bezoeken een moskee in New Delhi
NOS Nieuws

Arrestatie om online veiling moslimvrouwen in India

De politie in India heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van het opzetten van een online veiling om prominente moslimvrouwen te koop aan te bieden. Op de app waren foto's van meer dan honderd voornamelijk Indiase vrouwen met een islamitische achtergrond te vinden.

De app is inmiddels uit de lucht. Een woordvoerder van het webhostingbedrijf zegt dat het account voor het hosten van de app is verwijderd. Het bedrijf zegt mee te werken aan het onderzoek. Een 21-jarige student uit Bangalore, in het zuiden van India, is gearresteerd, maar de politie heeft geen details over de verdachte naar buiten gebracht.

Uitgesproken mening

De app droeg de naam Bulli Bai, een denigrerende term voor Indiase moslims. Een deel van de vrouwen zegt tegen persbureau AP dat de site vooral bedoeld was om hen te vernederen. Veel van de afgebeelde vrouwen hebben een uitgesproken mening over het toenemende hindoe-nationalisme in het land.

Onder de afgebeelde vrouwen bevinden zich journalisten, actrices, kunstenaars en activisten. Een van de vrouwen die zichzelf terugzag op de site is de advocaat en journalist Khadija Khan. Ze kreeg naar eigen zeggen een melding op Twitter dat ze 'te koop' werd aangeboden.

"Het kon me in eerste instantie niets schelen, omdat we gewend zijn aan dagelijkse online pesterijen", zegt ze tegen AP. "Maar de volgende dag veranderde dat in schok en afschuw. Toen ik me realiseerde wat het betekende, kreeg ik nachtmerries."

Soortgelijke site

De online veiling heeft tot ophef geleid op sociale media in India. Verschillende slachtoffers klaagden over de app en deelden screenshots van hun foto in de app op sociale media. De politie onderzoekt de zaak in drie verschillende deelstaten op basis van klachten van meerdere slachtoffers.

Het is niet voor het eerst dat moslimvrouwen te koop worden aangeboden. In juni werd een soortgelijke website opgezet. Die bleef enkele weken in de lucht. De site werd pas verwijderd nadat afgebeelde vrouwen herhaaldelijk een klacht hadden ingediend. De politie onderzoekt die zaak nog, maar daar is nog niemand voor aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl