Bij de ontruiming van het Museumplein kwam het tot een botsing met de politie
NOS Nieuws

Dertig aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, vier agenten raakten gewond

De politie heeft vandaag bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam dertig mensen aangehouden. Ze worden verdacht van het verstoren van de openbare orde, het overtreden van de Wet op de identificatieplicht, verboden wapenbezit, belediging en niet voldoen aan een bevel of vordering. Bij confrontaties met demonstranten raakten vier agenten gewond. Dat schrijft de politie in een persbericht.

Het is nog onbekend hoeveel demonstranten gewond zijn geraakt. Eerder vandaag werd er gesproken over minstens twee gewonden.

Ondanks het demonstratieverbod en de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied stroomde het Museumplein rond 12.30 uur vol, zegt de politie. Er is toen een noodbevel uitgevaardigd met de opdracht het plein te verlaten.

Volgens de politie is eerst geprobeerd om met waarschuwen het plein leeg te krijgen. Toen dat niet lukte, werd de ME ingezet en hebben agenten geweld moeten gebruiken.

Het ging volgens de politie mis toen de demonstranten een blokkade van de politie bij de Paulus Potterstraat wilden doorbreken. Dat is ook de plek waar de agenten gewond raakten en een politiehond werd ingezet. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden, aldus de politie.

Op deze beelden is te zien hoe de demonstranten de blokkade probeerden te doorbreken:

Politie treedt op tijdens demonstratie in Amsterdam

Het stadsbestuur, de politie en het Openbaar Ministerie hadden de demonstratie verboden, omdat er signalen waren dat mensen met wapens naar het Museumplein wilden komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Ondanks het verbod waren er volgens de gemeente op een zeker moment 10.000 demonstranten op het Museumplein. Nadat het gebied was vrijgemaakt, trok een deel naar het Westerpark waar een manifestatie van Forum voor Democratie bezig was. De partij had toestemming voor de manifestatie onder de voorwaarde dat er maximaal 2000 mensen zouden komen en de anderhalvemetermaatregel werd nageleefd.

Volgens de gemeente werd het maximaal toegestane aantal aanwezigen in het park overschreden. Toen een van de organisatoren van het Museumplein-protest op het FvD-podium mensen opriep om terug te keren naar het Museumplein, gaven velen daaraan gehoor.

De politie liet die groep voor zover bekend ongemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl