AFP

Betty White, de laatste nog overgebleven Golden Girl, is overleden. De in 1922 in Oak Park, Illinois geboren actrice, presentatrice en comédienne was de langst werkende actrice in Hollywood.

Ze begon haar ruim 75 jaar durende carrière in 1939 met het zingen van liedjes op een experimenteel tv-kanaal in Los Angeles. Daarna werkte ze mee aan verschillende radioshows en ze kreeg uiteindelijk een eigen radioprogramma.

Mary Tyler Moore Show

In de jaren 50 was White op televisie te zien als medepresentator van de dagelijkse tv-show Hollywood on Television. Na het vertrek van de presentator nam ze de show over en in 1954 kreeg ze haar eigen dagelijkse talkshow The Betty White Show.

Naast het presenteren van programma's speelde ze ook rollen in televisieseries. In de jaren 70 had ze veel succes met haar met een Emmy Award bekroonde rol als de mannenverslindende Sue Ann Nivens in The Mary Tyler Moore Show.

'Terminaal naïef'

Haar bekendste rol speelde ze toen ze al in de zestig was, in de populaire sitcom The Golden Girls (1985-1992). In die serie, over vier vrouwen op leeftijd die samen in een huis wonen in Miami, speelde White de dommige Rose Nylund. Het leverde haar een Emmy Award op. Zelf noemde ze Rose overigens niet dom, maar "terminaal naïef".

Van zwartwit-televisie tot 'Golden Girl': Betty White (1922 - 2022)

Betty White was een pionier in de door mannen gedomineerde televisiewereld. Ze was in de jaren 50 de eerste vrouw die een televisieserie produceerde, de komedieserie Life With Elizabeth, waarin ze zelf ook de hoofdrol speelde. En in 1983 was ze de eerste vrouw die een Emmy Award kreeg voor de presentatie van een spelprogramma op televisie.

Na The Golden Girls en de spin-off The Golden Palace was ze onder meer te zien in The Bold and the Beautiful, Boston Legal en The Practice.

In Amerika presenteerde White in 2012 de Amerikaanse versie van het Vlaamse programma Benidorm Bastards, waarin bejaarde mensen jongeren voor de gek houden. Ook was ze een paar seizoenen te zien als de Poolse hospita Elka Ostrovsky in de tv-serie Hot in Cleveland. Eigenlijk zou ze maar een paar afleveringen meedoen, maar, zo zei ze zelf, "ik kan nu eenmaal geen nee zeggen".

Ook toen ze al hoogbejaard was bleef White acteren. "Als het niet leuk was dan zou ik al lang met pensioen zijn gegaan. Maar ik vind het stimulerend. Het is leuk. En ik kom er leuke mensen door tegen", zei ze in 2011 tegen persbureau AP.

Robert Redford

In haar ruim 75 jaar durende carrière kreeg Betty White acht maal een Emmy Award uitgereikt. De laatste ontving ze in 2015 op 93-jarige leeftijd voor haar gehele oeuvre.

Toen haar werd gevraagd of er nog iets was in Hollywood dat ze niet had gedaan, maar wel altijd had willen doen, antwoordde ze: "Robert Redford".

STER reclame