Robbert Dijkgraaf
NOS NieuwsAangepast

Kabinet-Rutte IV bijna rond: 'Bekende gezichten in echt nieuw team'

Er komen steeds meer namen naar buiten van de leden van het nieuwe kabinet. Officieel wordt de lijst met 29 nieuwe bewindslieden zondag bekend, maar bronnen in Den Haag bevestigen al een aantal namen. Dat gebeurt nadat vanmorgen bekend was geworden welke ministeries de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben gekregen.

Een opvallende nieuwkomer is wetenschapper Robbert Dijkgraaf, die voor D66 minister wordt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dijkgraaf heeft theoretische natuurkunde gestudeerd, is president van de KNAW geweest en zet zich in voor het toegankelijk maken van de wetenschap, onder meer in tv-programma's. Hij is directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.

Verder staan vooral namen van VVD'ers en de ChristenUnie vast. VVD-Kamerlid Mark Harbers wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ook zeker is nieuwkomer en VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal, die minister voor Natuur & Stikstof wordt. Dilan Yeşilgöz gaat naar Justitie en Veiligheid, zij was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Meer VVD-vrouwen dan -mannen

Voor primair en voortgezet Onderwijs wordt Dennis Wiersma minister. Hij is nu demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en was daarvoor Kamerlid. Het Eerste Kamerlid Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Ze is afkomstig van adviesbureau TwynstraGudde, waar ze directeur is.

Een andere nieuwkomer is zorgbestuurder Conny Helder, die minister wordt voor Langdurige Zorg en Sport. Europarlementariër Liesje Schreinemacher wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

VVD-Kamerlid Aukje de Vries wordt staatssecretaris Toeslagen en Douane. Eric van der Burg, oud-wethouder uit Amsterdam, krijgt de functie staatssecretaris Asiel en Migratie en volgt Ankie Broekers-Knol op. En de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat komt als staatssecretaris op Defensie.

Vanuit de VVD komen er meer vrouwen dan mannen in het kabinet. Er komen vijf vrouwelijke en drie mannelijke ministers en een vrouwelijke en twee mannelijke staatssecretarissen.

Jongste bewindspersoon

De ChristenUnie heeft de namen in een persbericht naar buiten gebracht. Gedeputeerde uit Groningen Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij houdt zich al bezig met landbouw en visserij en zal de veestapel moeten verkleinen. De jongste bewindspersoon is Maarten van Ooijen, die staatssecretaris Jeugd en Preventie wordt. Hij is 31 jaar en nu wethouder in Utrecht.

En zoals verwacht wordt Carola Schouten, die de afgelopen jaren minister van Landbouw was, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Dit zijn de nieuwe gezichten in het kabinet die een ministerpost gaan vervullen:

 • ANP
  VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal, nieuwe minister van Natuur en Stikstof (VVD)
 • ANP
  Eerste Kamerlid Micky Adriaansens, nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat (VVD)
 • ANP
  Zorgbestuurder Conny Helder, nieuwe minister van Langdurige Zorg en Sport (VVD)
 • ANP
  Europarlementariër Liesje Schreinemacher, nieuwe minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (VVD)
 • ANP
  Gedeputeerde uit Groningen Henk Staghouwer, nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie)
 • ANP
  Wetenschapper Robbert Dijkgraaf, nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66)

Maar over een aantal belangrijke posten bij vooral het CDA en D66 is nog geen zekerheid te geven. De huidige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge (CDA), wordt door bronnen genoemd als de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het is een nieuwe functie in het kabinet en diegene moet de woningnood gaan aanpakken. "Het is 90 procent zeker. Maar een verschuiving naar het ministerie van Sociale Zaken zou ook nog kunnen", zo wordt gezegd.

Nieuw departement

Meerdere bronnen denken dat de kans groot is dat CDA-leider Hoekstra minister van Buitenlandse Zaken wordt. Verder zou D66-leider Kaag minister van Financiën worden en deze plek overnemen van Hoekstra. Kamerlid Rob Jetten gaat mogelijk naar Klimaat en Energie en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wordt waarschijnlijk minister van Defensie.

Hans Vijlbrief (D66), nu staatssecretaris Financiën, wordt staatssecretaris van Mijnbouw en gaat de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen doen.

Ernst Kuipers (D66), de bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zou minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden. Maar dat is nog niet zeker.

10 januari op bordes

Uit het team van het kabinet-Rutte III keren meerdere mensen niet terug. Demissionair minister Grapperhaus maakte vanmorgen bekend dat hij ermee stopt. Staatssecretaris Knops, die wel heeft gezegd dat hij energie heeft om door te gaan, keert ook niet terug.

Eerder was al bekend dat Sander Dekker (VVD), Ingrid van Engelshoven (D66), Paul Blokhuis (ChristenUnie) en Arie Slob (ChristenUnie) niet doorgaan. Ook Wouter Koolmees (D66) en Stef Blok (VVD) hadden hun vertrek al aangekondigd.

Nadat het kabinet demissionair werd, vertrokken Stientje van Veldhoven (D66) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) al naar een nieuwe baan. Vanmorgen werd bekend hoe de ministersposten over de vier partijen die het kabinet zullen vormen zijn verdeeld.

Formateur Rutte begint maandag met de gesprekken met de kandidaat-bewindslieden. De verwachting is dat hij er vier dagen over doet. 10 januari moet het nieuwe kabinet op het bordes bij de koning staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl