Tranen bij Yoeri Havik in Apeldoorn Cor Vos

Ze waren erbij in Spanje, afgelopen donderdag. Ze keken elkaar aan in het hotel in Calpe, in shock over wat er zojuist met hun collega, hun vriendin Amy Pieters, gebeurd was. En sindsdien leven ze met haar mee. 'Stay strong Amy', klinkt de boodschap.

En toch, amper vier dagen na de val waarna Pieters haar bewustzijn verloor, stapten de baanwielrenners op voor een NK. Een plotseling onbeduidend en nietszeggend NK, dat elke waarde verloren heeft.

"Ik heb getwijfeld of ik dit NK zou rijden of niet", zegt Yoeri Havik. "Maar ik had contact met de familie van Amy. Die zei tegen mij dat het weinig zin zou hebben om naar muren te gaan staren deze dagen."

Dus stapte Havik, net als de anderen, toch op. De eerste dag nog overmand door emoties, maar daarna ging het beter. "Ik ben blij dat ik dit toch gedaan heb. Omdat zij het ook gewild zou hebben."

Kunstmatige coma

Pieters vecht nog altijd in het ziekenhuis in Alicante. Het laatste officiële bericht, van afgelopen maandag, luidt dat haar kunstmatige coma nog drie dagen verlengd wordt. Met meer rust is de kans op herstel groter.

"Het is hopen. Maar het is ook supermoeilijk. Omdat de situatie niet verandert."

Baanwielrenners Vincent Hoppezak, Philip Heijnen, Daniek Hengeveld, Amber van der Hulst, Mylène de Zoete, Marit Raaijmakers, Mel van der Veekens en Havik waren met Pieters op trainingskamp in Spanje toen ze ten val kwam. Bij de NK reden zij allemaal met een eerbetoon aan Pieters ('Amy') op hun wielerbroek.

De baanrenners staan in Apeldoorn stil bij de gevallen Amy Pieters Cor Vos

Naarmate de NK-week in Apeldoorn vorderde, bedacht Havik een speciaal doel voor zichzelf. "Het enige dat ik kon doen, was om elk onderdeel te winnen. Op die manier zou hier niemand anders over de finish komen en gaan juichen. Want dat wilde ik niet, dat er gejuicht ging worden."

En zo geschiedde. Havik (30) won niet alleen de scratch op de eerste dag, maar kaapte daarna ook de titels mee op de onderdelen puntenkoers, afvalkoers en, vandaag, de afsluitende koppelkoers.

"Ik ken Amy al vanaf mijn negende, we zijn even oud en hebben echt een band. We hebben ook altijd samen gefietst. Zij bij de vrouwen, ik bij de mannen. We hebben veel koersen samen gereden. Zo hebben we dit jaar nog samen naar de Spelen toegeleefd."

'Het is zo onwerkelijk'

Het is afwachten op de eerste positieve signalen vanuit Alicante. Niet eerder dan donderdag zal Pieters uit haar coma gehaald worden en pas dan kunnen artsen concluderen hoe de hersenen de klap hebben opgevangen. En hoe de drievoudig wereldkampioene verder kan.

STER reclame