Vaccinatielocatie in Aken
NOS NieuwsAangepast

Boostertoeristen in Duitsland: 'In Nederland duurt het te lang'

  • Arnout Staal

    Redacteur online

  • Arnout Staal

    Redacteur online

Bij een priklocatie in de Duitse stad Aken stonden vandaag veel Nederlanders in de rij voor een boosterprik. Zij waren goed voor ongeveer de helft van de 500 op deze locatie gezette prikken, ondanks het advies van de GGD om niet voor een booster naar het buitenland te gaan.

De gezondheidsorganisatie raadt het af, omdat prikken uit andere EU-landen niet geregistreerd zouden worden in de CoronaCheck-app.

De in Aken aanwezige Nederlanders zeggen hun extra inenting vooral te halen om op wintersport te kunnen in Oostenrijk. Volgens hen gaat dat vrij gemakkelijk: "Je moet naar binnen, je paspoort laten zien en een formuliertje invullen. En dan kan je eigenlijk gratis en voor niets dat ding krijgen", zegt een van hen.

"In Nederland duurt het te lang, dus dit was eigenlijk de beste oplossing", zegt iemand anders die zijn prik vandaag bij de oosterburen haalde. Als je als Nederlander op wintersport wil in Oostenrijk, dan is het sinds vorige week verplicht een boostervaccinatie te hebben gehad. Zonder booster geldt een verplichte quarantaine van tien dagen.

Duitse corona-app

De oppepprikkers die naar Duitsland gaan, hebben een manier gevonden om het probleem met de CoronaCheck-app te omzeilen. Ze downloaden de Duitse Corona-Warn-App van gezondheidsorganisatie Robert Koch Instituut. De booster, maar ook eerdere vaccinaties, worden daarin geregistreerd. Zo kan de app als coronapaspoort worden gebruikt. Op Twitter staan berichten van mensen die laten zien dat het hen gelukt is.

Verslaggever Onno Beukers sprak Nederlandse boosteraars in Aken:

Boosterprik halen in Duitsland: 'Ik kan nu weer op wintersport'

De Nederlanders die boosteren in Duitsland hopen wel dat de overheid In Nederland ervoor zorgt dat hun derde prik straks wel te zien is in de CoronaCheck-app. "We komen ermee weg voor nu", zegt van een van hen.

Oplossing op komst

Het ministerie van Volksgezondheid zegt te werken aan een oplossing om ervoor te zorgen dat mensen met een prik uit het buitenland, straks wel een Nederlandse QR-code krijgen. Voor nu luidt het advies van het ministerie om je boosterprik in Nederland te halen. Op die manier is de registratie ook verwerkt in het coronatoegangsbewijs, onderstreept een woordvoerder.

Hij zegt dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt om alle boosters te zetten. Doel is om voor het einde van januari iedereen boven de 18 een derde injectie aan te bieden.

Op sociale media verbazen mensen zich over de oproep van de GGD om alleen in Nederland de extra vaccinatie te halen. Ze vragen zich af of registratie in de app belangrijker is dan de volksgezondheid. Want als boosteren het beste wapen tegen corona is, dan moet dat volgens hen op alle mogelijke manieren ondersteund worden.

Het moet niet zo zijn dat die registratie boven de gezondheid van mensen gaat.

Amrish Baidjoe, veldepidemioloog

Boosteren in het buitenland is volgens epidemioloog Amrish Baidjoe geen slecht idee. Zeker omdat de boostercampagne van de Nederlandse overheid volgens hem te langzaam gaat. De gezondheid van mensen moet dan wel de reden zijn voor een prik in het buitenland. Wintersport is volgens hem geen halszaak.

Drukte bij GGD

De GGD riep op om te vaccineren in eigen land, omdat er bij regionale afdelingen telefoontjes binnen kwamen van mensen met vragen over de registratie van buitenlandse boosterprikken.

Baidjoe begrijpt die oproep aangezien de organisatie het al druk genoeg heeft. "Maar het moet niet zo zijn dat die registratie boven de gezondheid van mensen gaat. Als ze een zwakke gezondheid hebben, dan is het logisch dat mensen een booster gaan halen in het buitenland."

Baidjoe verbaast zich er vooral over dat de overheid de ict-systemen "niet op orde heeft". Hij hoop dat er snel een centraal systeem komt met een app waarin de coronavaccinaties staan, ongeacht waar ze gezet zijn. "Dat is ook fijn voor mensen die af en aan in verschillende landen wonen, zoals ikzelf bijvoorbeeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl