NOS NieuwsAangepast

Alle negentien verdachten corruptiezaak Vestia schuldig bevonden

Alle negentien verdachten in een corruptiezaak bij woningcorporatie Vestia zijn schuldig bevonden. Volgens de rechtbank in Den Haag was er sprake van oplichting, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

De fraude vond plaats tussen 2015 tot 2018. Er werden onder meer werkzaamheden verzonnen, hogere bedragen vermeld en valse offertes en facturen verstuurd. Vestia schat de totale schade als gevolg van de fraude op 3 miljoen euro.

"Er is sprake van ernstige feiten, waar straf bij moet volgen", zei een van de rechters. De twee hoofdverdachten, beiden oud-medewerkers van Vestia, kregen dertig en twaalf maanden cel.

Veertien betrokken bedrijven kregen elk geldboetes, de meeste zijn van 50.000 euro. De straffen voor bestuurders van die bedrijven lopen uiteen van negen maanden cel tot taakstraffen van 240 uur.

Woningcorporatie Vestia, in deze zaak de gedupeerde, is in het verleden al vaker in het nieuws geweest, onder meer door de derivatenhandel. Dat schandaal leidde ertoe dat de woningcorporatie in 2012 aan de rand van de afgrond stond.

De twee hoofdverdachten werden in 2018 veroordeeld tot 3 jaar en 2,5 jaar gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl