Een lng-tanker
NOS Nieuws

Gasprijs daalt na harde stijging, lng-schepen onderweg naar Europa

Begin deze week bereikte de gasprijs nog nieuwe recordhoogtes, maar de afgelopen dagen is die weer hard gedaald. Dinsdag werd het record van 180 euro per megawattuur bereikt, vandaag rond 12.00 uur stond de prijs op 106 euro. Dat is een daling van zo'n 40 procent in drie dagen.

Ook die 106 euro is historisch gezien nog altijd hoog. Voor de stijgingen van afgelopen maanden lag de gasprijs onder de 40 euro. De recente prijsdaling volgt op berichten dat er vanuit Amerika veel grote schepen vol lng onderweg zijn richting Europa. Lng is vloeibaar gemaakt aardgas.

De gasprijs in Europa steeg dit jaar hard doordat er meer vraag is nu economieën aan het herstellen zijn van de coronacrisis. Ook is er gedoe over de ingebruikname van de nieuwe gaspijpleiding Nordstream 2 tussen Rusland en Duitsland, die via de Oostzee loopt.

Europa is voor een groot deel afhankelijk van Russisch aardgas. De afgelopen weken liepen de politieke spanningen verder op tussen Rusland en het Westen vanwege de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne. De bestaande pijpleidingen tussen Rusland en West-Europa lopen via Oekraïne.

De hoge gasprijs leidt ook tot hogere energierekeningen voor consumenten. Daarom verlaagt het demissionair kabinet volgend jaar de energiebelasting met zo'n 400 euro voor een gemiddeld huishouden. Huishoudens met een laag inkomen kunnen via hun gemeente nog eens extra compensatie krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl