Herdenkingsplek voor Daunte Wright in Minnesota NOS

In de Verenigde Staten is een voormalig agente schuldig bevonden aan doodslag op een zwarte arrestant. De 49-jarige Kim Potter schoot in april de 20-jarige Daunte Wright dood in een voorstad van Minneapolis, in de staat Minnesota. Wright verzette zich bij een verkeerscontrole.

Wright werd in zijn auto aan de kant gezet na een verkeersovertreding en werd daarna aangehouden omdat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Toen hij zich verzette, greep Potter naar eigen zeggen naar haar stroomstootwapen. Wat ze gebruikte, was echter haar vuurwapen. De fatale arrestatie werd door de bodycam van Potter vastgelegd.

Volgens CNN krijgt Potter vermoedelijk 6 tot 8,5 jaar gevangenisstraf. De rechter zal daar op 18 februari uitspraak over doen. Bij de rechtbank waren nabestaanden van Wright en demonstranten aanwezig, maar ook mensen die Potter kwamen steunen.

De dood van Wright leidde in april tot gewelddadige protesten in de voorstad Brooklyn Center. Het schietincident gebeurde terwijl het toch al onrustig was in Minneapolis. Voormalig agent Derek Chauvin stond er op dat moment terecht omdat hij George Floyd had gedood. Die kwestie en de dood van andere zwarte Amerikanen door toedoen van veelal witte agenten, leidden vorig jaar tot Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten en daarbuiten.

In juni werd Chauvin veroordeeld tot 22,5 jaar cel. De veroordeling van Potter is nu de tweede in een jaar tijd voor het doden van een zwarte Amerikaan door een agent.

STER reclame