Kim Potter
NOS Nieuws

Agent in Minnesota die schoot op zwarte verdachte vervolgd voor doodslag

De agent die zondag in de Amerikaanse staat Minnesota een zwarte verdachte neerschoot, wordt vervolgd voor doodslag. Hierop staat in Minnesota een gevangenisstraf van maximaal tien jaar plus een geldboete tot 17.000 euro. De vrouw is vanmorgen opgepakt en naar een huis van bewaring overgebracht.

Agent Kim Potter (48) was zondag in een voorstad van Minneapolis aanwezig bij een verkeerscontrole. Daar lieten zij en een collega een auto stoppen, omdat de kentekenplaten verlopen waren. Achter het stuur zat de 20-jarige Daunte Wright.

De politie was op zoek naar hem omdat hij bij een rechtszaak niet was komen opdagen. Hij moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij vorig jaar voor agenten was gevlucht. Hij had toen een vuurwapen bij zich waarvoor hij geen vergunning had.

Zondag had Wright geen wapen bij zich. Op beeld van de bodycam van Potter is te zien dat hij zich losrukt als een collega van Potter hem handboeien om wil doen. Als Wright achter het stuur van zijn auto kruipt wil Potter hem uitschakelen met haar stroomstootwapen maar ze trekt, naar het lijkt per ongeluk, haar pistool en schiet op Wright. Hij overleed korte tijd later.

Beelden van de bodycam van Potter:

Agente verwart wapen met taser en schiet zwarte man dood

Potter nam gisteren "in het belang van de gemeenschap, mijn afdeling en mijn collega's" ontslag. Ze was al op non-actief gesteld en had mogelijk gehoord dat ze zou worden ontslagen. De burgemeester van Brooklyn Center heeft haar ontslag nog niet aanvaard. Ook haar commandant is opgestapt.

De dood van Wright leidde tot onrust en vernielingen in en rond Minneapolis, de stad waar vorig jaar mei George Floyd door politiegeweld omkwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl