Ajax in ieder geval voor één dag weer koploper, maar PSV speelt donderdag nog

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

Ajax heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een 5-0 zege op Fortuna Sittard. De Amsterdammers hoefden zich niet bovenmatig in te spannen en misten ook nog eens veel kansen, maar waren duidelijk een maatje te groot voor de Limburgers.

De geblesseerde Lisandro Martínez en Edson Álvarez ontbraken bij Ajax en werden vervangen door Devyne Rensch en Davy Klaassen.

In de beginfase bakte de landskampioen er niet veel van en zorgde Fortuna voor het eerste gevaar. Remko Pasveer moest zich strekken na een verraderlijke uithaal van George Cox. Ajax-trainer Erik ten Hag was zichtbaar ontevreden over het eerste kwartier, maar zag zijn ploeg via Daley Blind in de veertiende minuut toch op voorsprong komen.

De verdediger zette de aanval zelf op met een prachtige opening op Dusan Tadic en maakte het uiteindelijk zelf in twee instanties af. Het was de vraag of de bal bij de pass van Tadic niet over de achterlijn was gegaan, maar de VAR oordeelde van niet.

Dusan Tadic feliciteert Daley Blind

Na de eerste competitietreffer van Blind was Ajax veel beter en was het wachten op het tweede doelpunt. En die viel acht minuten later al: Antony scoorde op zijn inmiddels kenmerkende wijze door naar binnen te trekken en de bal fraai in de verre hoek te krullen.

Ajax kreeg vervolgens voldoende kansen op de score verder op te voeren, maar liet dat na. Zo werd een venijnig schot van Blind knap door keeper Yanick van Osch naast getikt en werd een treffer van Sébastien Haller geannuleerd vanwege een duw in de rug van Martin Angha.

De kansen bleven zich na rust opstapelen, maar mede dankzij de uitstekend keepende Van Osch bleef Fortuna een monsterscore bespaard. Het duurde nog tot de 82ste minuut voor Antony met een knap balletje Rensch wist te bereiken voor de 3-0.

Haller pikt zijn doelpuntjes mee

Na een overtreding van Roel Janssen op invaller Kenneth Taylor ging de bal in de laatste minuut ook nog eens op de stip. Vaste penaltynemer Tadic was al gewisseld, waardoor Haller ook zijn doelpuntje kon meepikken.

En in blessuretijd schoot de Ivoriaan ook nog eens de 5-0 binnen, waardoor hij met twaalf doelpunten bovenaan de topscorerslijst staat.

Ten Hag: 'Prima gevoel voor de feestdagen, maar moeten wel effectiever zijn'