AZ worstelt zich langs tiental Groningen en trekt zegereeks door

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Groningen

AZ heeft met pijn en moeite de goede reeks van de afgelopen weken een vervolg kunnen geven. De Alkmaarders waren thuis met 1-0 te sterk voor FC Groningen, dat bijna de gehele wedstrijd een man minder op het veld had staan, en boekten zodoende hun vijfde eredivisiezege op rij. AZ is daarmee naar de vijfde plaats geklommen.

Het duel was nog geen vier minuten oud toen Groningen al verder moest met tien man. Neraysho Kasanwirjo zette zijn tackle te laat in en raakte Dani de Wit hard op het scheenbeen. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof twijfelde niet en toonde hem de rode kaart.

AZ leek al snel van de manmeersituatie te profiteren. Yukinari Sugawara had de Alkmaarders op voorsprong geschoten met een schitterende volley, maar de VAR concludeerde dat er sprake was van buitenspel en keurde de goal af.

In het vervolg van de eerste helft hield Groningen de deur vakkundig dicht. Sugawara probeerde het nog een aantal keer met een afstandsschot, maar zonder succes en Jesper Karlsson zag zijn inzet in de handen van doelman Peter Leeuwenburgh eindigen.

Mooie goal Karlsson

Ook na rust had AZ moeite met de Groningse muur. Invaller Yusuf Barasi kwam twee keer vlak voor het doel in scoringspositie, maar hij kreeg de bal beide keren niet tussen de palen. Twee afstandsschoten van Tijjani Reijnders waren wel op doel. Leeuwenburgh had echter een antwoord op zijn doelpogingen.

Karlsson ziet tiental Groningen 'goede tactiek hanteren' tegen AZ

Op een fraaie knal van Karlsson moest de doelman van Groningen even later het antwoord schuldig blijven. De bal vloog buiten zijn bereik het doel in.

Groningen zocht vervolgens brutaal de aanval. De grootste kans van de bezoekers was voor Damil Dankerlui, die door de AZ-verdediging glipte en doelman Peter Vindahl Jensen tot een redding dwong. Ondanks het slotoffensief, zat de gelijkmaker er niet meer in voor de ploeg van trainer Danny Buijs.