NOS Voetbal

Opnieuw vier op een rij voor Heracles tegen wanhopig aanvallend FC Groningen

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - FC Groningen

Vier op een rij. Geen tegenstander die Heracles zo goed lijkt te liggen als FC Groningen. Tussen 2010 en 2011 zegevierden de Almeloërs vier maal op rij tegen de Groningers. Het was een reeks die de ploeg van trainer Frank Wormuth zaterdag inspireerde in het treffen met de noorderlingen. Opnieuw zegevierde Heracles voor de vierde maal op rij tegen FC Groningen, met 4-2 ditmaal.

Niet dat de thuisploeg daar in de eerste helft meteen op leek af te stevenen. Het was Jörgen Strand Larsen die de Groningers in de tiende minuut bij de hand nam. De 21-jarige Noor is een speler die, zoals het Scandinaviërs betaamt, vooral warm lijkt te draaien als het kwik daalt. Het treffen met Heracles vormde geen uitzondering op die (ongeschreven) regel.

In de laatste zeven wedstrijden die hij speelde, trof hij liefst acht maal het net. De 1.93 meter lange spits, die in 2020 Sarpsborg 08 FF verruilde voor FC Groningen, had ditmaal niet zijn lengte nodig om de score te openen. Op aangeven van Tomas Suslov tikte de één-voudig Noors international de bal doeltreffend achter de Almelose doelman Janis Blaswich.

Opluchting

Tot grote opluchting van Heracles-trainer Frank Wormuth draaiden zijn beide vleugelspelers in het eerste bedrijf de rollen in twee minuten tijd echter volledig om. En op basis van de statisteken moet dat de Duitser nauwelijks hebben verbaasd. Onder zijn leiding immers won Heracles van geen enkele eredivisieclub vaker dan van FC Groningen, namelijk viermaal.

Eerst verschalkte in de 32e minuut Bilal Basacikoglu met een fraaie kopbal de Groningse keeper Peter Leeuwenburgh. Het was liefst drieënhalf jaar geleden dat Basacikoglu voor de laatste maal een treffer maakte in de eredivisie.

Bilal Basacikoglu heeft gescoord voor Heracles

120 tellen later verschalkte ook Nikolai Laursen de Almelose sluitpost. Uitgerekend voormalig FC Groningen-speler Kaj Sierhuis, die eerder een overtreding maakte op zijn directe tegenstander, kreeg ondanks een VAR-moment de assist achter zijn naam: 2-1.

FC Groningen-trainer Danny Buijs probeerde met nog twintig minuten op de klok het tij te keren door in één klap al zijn drie wisselspeler op te souperen. De komst van Patrick Joosten (voor Bart van Hintum), Paulos Abraham (voor Tomas Suslov) en Romano Postema (voor Cyril Ngonge) hield in dat de gasten feitelijk zonder middenveld de aanval zochten.

Gouden greep

Het leek een gouden greep. Amper acht minuten nadat hij in het veld was gekomen was het Postema die de Groningers naast Heracles kopte. In zijn 29e wedstrijd lukte het hem voor de eerste maal om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen door zijn eerste doelpunt in de eredivisie te produceren.

Bekijk hier de reacties van Orestis Kiomourtzoglou, Danny Buijs en Frank Wormuth:

Heracles blij, Groningen baalt: 'Als dit blijft gebeuren, leer je niet van fouten'

Lang konden de Groningers niet van de komst van de drie aanvallers genieten. Eerst was het Orestis Kiomourtzoglou die, met nog vijf minuten op de klok, de thuisploeg wederom op voorsprong bracht. Een eigen doelpunt van Neraysho Kasanwirjo bepaalde de eindstand op 4-2. Daarmee kreeg FC Groningen evenveel treffers tegen als in de laatste vijf wedstrijden.

Statistieken

Het was een nederlaag die ook kon worden gestaafd door de statistieken. FC Groningen stond dit seizoen acht keer bij rust op achterstand en slaagde er geen van deze wedstrijden het tijd te keren. Als trainer verloor Buijs in de eredivisie bovendien alleen vaker van PSV en Ajax dan van Heracles.

De aanvallende intenties ten spijt bleek zijn ploeg niet in staat aan die reeks een einde te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl