1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Kromowidjojo sluit WK - en loopbaan? - af met zilver op 50 meter vrij

Kromowidjojo pakt zilver op 50 vrij, achter eeuwige rivale Sjöström

Ranomi Kromowidjojo heeft op de WK kortebaan in Abu Dhabi de zilveren medaille veroverd op de 50 meter vrije slag. Ze moest alleen haar eeuwige rivale Sarah Sjöström voor zich dulden. De Poolse Katarzyna Wasick tikte als derde aan.

Voor 'Kromo' was de 50 vrij in Abu Dhabi misschien wel de laatste race uit haar rijke loopbaan. De 31-jarige Groningse hult zich nog altijd in nevelen over het verdere verloop van haar carrière. Daarover zou ze na de kerst een knoop doorhakken.

"We gaan het zien", liet de drievoudig olympisch kampioene zuchtend weten na de 50 meter vrij. "Eerst ga ik even uitrusten, ik ben een beetje moe. Mijn opvolgster zien jullie nog niet? Nou, we hebben best wel een goede ploeg, ik zou me niet te veel zorgen maken."

Kromowidjojo na WK-zilver klaar met loopbaan? 'We gaan het zien'

Kromowidjojo moest 0,23 seconde toegeven op Sjöström, die met haar 23,08 de snelste tijd ooit op een WK kortebaan neerzette. 'Kromo' sluit het WK af met twee keer goud, één keer zilver en twee keer brons in de knip.

Brons op 4x50 vrij

Een van die bronzen medailles behaalde ze eerder op de dag, met de estafettevrouwen op de 4x50 meter vrije slag. Samen met Kim Busch, Maaike de Waard en Kira Toussaint zette Kromowidjojo een tijd neer van 1.34,89. De winst ging naar de Verenigde Staten, Zweden werd tweede.

Estafettevrouwen grijpen WK-brons op 4x50 vrij na geweldige eindspurt Kromowidjojo

Startzwemster Busch tikte als zesde aan en De Waard kon geen plek winnen. Kira Toussaint verloor er zelfs één, waardoor Kromowidjojo als zevende het water in ging. Met een geweldige eindspurt wist ze vervolgens vier zwemsters te passeren.

Zweden nam uiteraard met Sjöström vanuit de start de leiding in handen, maar haar landgenotes konden die plek niet vasthouden. De VS bleek met 1.34,22 te snel. Die tijd lag nog wel 1,72 boven het 'Nederlandse' wereldrecord.

Nederland had zich met Tessa Giele en Marrit Steenbergen in plaats van Toussaint en Kromowidjojo als tweede voor de finale geplaatst, achter de VS. Maar op het moment suprême was dus ook Zweden een maatje te groot.

Wereldrecord op 1.500m vrij

In de race daarop dook de Duitser Florian Wellbrock ruim onder het wereldrecord op de 1.500 meter vrije slag. Wellbrock tikte aan na 14.06,88, een dikke seconde sneller dan de oude toptijd van Gregorio Paltrinieri. Paltrinieri klokte in 2015 op de EK kortebaan in Israël 14.08,06.

Duitser Wellbrock duikt ruim onder wereldrecord op 1.500 meter vrije slag

Ahmed Hafnaoui, olympisch kampioen op de 400 vrij, werd op meer dan vier seconden tweede. De Oekraïner Michaylo Romantsjoek legde beslag op het brons, op 4,59 seconden van Wellbrock. Paltrinieri, die zijn wereldrecord dus kwijtraakte, eindigde als vierde op 14,12 van de winnaar.

Kamminga zesde, Pijnenburg achtste

Arno Kamminga kwam niet in de buurt van het podium op de 50 meter schoolslag. Kamminga tikte als zesde aan, in een tijd van 26,32. De winst ging naar Nic Fink, voor Nicolo Martinenghi en João Gomes Junior.

Kamminga doet oproep bij WK: 'Ben je rugslagzwemmer? Meld je dan'

Op de 100 meter vrije slag eindigde Stan Pijnenburg als achtste. De 25-jarige Pijnenburg zwom een tijd van 47,07, bijna twee seconden langzamer dan winnaar Alessandro Miressi. Ryan Held werd tweede, Joshua Liendo Edwards legde beslag op het brons.

Twee keer zevende op 4x100 wisselslag

Kamminga en Pijnenburg eindigden later op de dag met de estafettemannen als zevende op de 4x100 meter wisselslag. Nederland tikte aan in 3.26,59, bijna zeven seconden langzamer dan de gouden 3.19,76 van de Italianen. De Verenigde Staten legden beslag op het zilver, de Russen pakten brons.

Ook de vrouwenploeg werd zevende. De Waard, Busch, Giele en Steenbergen klokten 3.53,97, waarmee ze een kleine acht seconden langzamer waren dan winnaar Zweden. De Zweedsen, met Sjöström in de gelederen, zwommen naar een nieuw Europees record van 3.46,20. Canada werd tweede, China derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl