NOS SportAangepast

Kromowidjojo pakt WK-goud met tweede tijd ooit, brons estafettemannen

Kromowidjojo prolongeert wereldtitel 50m vlinderslag met tweede tijd ooit

De Nederlandse zwemmers hebben op de vierde dag van de WK kortebaan twee medailles veroverd. Ranomi Kromowidjojo zwom in Abu Dhabi naar de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag en de estafettemannen veroverden brons op de 4x50 meter vrije slag.

Voor Kira Toussaint eindigde de dag in mineur. De wereldrecordhoudster op de 50 meter rugslag wist zich niet te plaatsen voor de finale. "De pijp is helemaal leeg", reageerde ze geëmotioneerd. Maaike de Waard plaatste zich wel.

Bijna een wereldrecord

Kromowidjojo zwom in de finale van de 50 meter vlinderslag de tweede tijd ooit (24,44) en rekende zo af met haar Zweedse rivale Sarah Sjöström, die 0,07 seconde later aantikte. De Amerikaanse Claire Curzan greep het brons.

Na afloop viel er bij de winnares toch een lichte teleurstelling te bespeuren. Kromowidjojo, die haar wereldtitel prolongeerde, bleef namelijk slechts 0,06 seconde boven het wereldrecord (24,38) van Therese Alshammar.

Ze verbeterde wel haar eigen Nederlands record. "Ik had heel graag nog iets harder gewild, maar mijn snelste tijd ooit vandaag: daar kan ik alleen maar blij mee zijn", reageerde Kromowidjojo.

Kromowidjojo is in topvorm, denkt ze nog aan stoppen? 'Eerst gezellig Kerst vieren'

Voor Kromowidjojo was het al de veertiende wereldtitel in het 25 meter-bad. Op de langebaan heeft ze er drie. Zaterdag veroverde 'Kromo' ook goud met de gemengde estafetteploeg op de 4x50 meter wisselslag.

Kromowidjojo, die haar gouden medaille kreeg uitgereikt van haar net gestopte partner Ferry Weertman, bepaalt na de WK of ze doorgaat met zwemmen. Het is de vraag of haar uitstekende prestaties van deze week invloed hebben op dat besluit.

Stoppen? 'Eerst Kerst'

"Ik weet niet of dit mijn hoogtepunt is, ik denk het niet. En moet je dan stoppen of doorgaan?", vroeg Kromowidjojo zich na haar gouden race hardop af. "Tot nu toe gaat het hartstikke goed. Ik zwem hier nog de 50 vrij, ook weer tegen Sjöström. Eerst dat, en dan lekker gezellig Kerst vieren thuis. Dan zien we wel weer."

De Waard eindigde met 25,12 als zesde in de finale op de 50 meter vlinderslag.

Brons voor estafettemannen

Jesse Puts, Kenzo Simons, Stan Pijnenburg en Thom de Boer kroonden zich eerder dit jaar tot Europees kampioen op de 4x50 meter vrije slag door de Italianen net aan voor te blijven. Dit keer leek het gat naar de medailles al snel te groot.

De VS nam snel een flinke voorsprong, maar Italië en Rusland namen het stokje direct over. Slotzwemmer De Boer ging als vierde het water in en moest een groot gat goedmaken. Dat deed hij met verve. Met de snelste tijd van allemaal bezorgde hij Nederland het brons. Italië was 0,17 seconde sneller en greep de wereldtitel.

Bekijk de race en de reactie van de estafetteploeg hieronder.

Het gat tussen Rusland - dat zilver veroverde - en Nederland was slechts 0,03 seconde. Het Oranje-viertal hield titelverdediger Amerika nipt (0,03 seconde) achter zich. "Ik baal echt, we gingen gewoon voor goud. We hadden kunnen winnen", reageerde De Boer teleurgesteld.

De Boer vijfde, Steenbergen zesde

Ruim een uur later zwom De Boer zijn tweede finale. Op de 50 meter vrije slag kwam hij met 21,06 flink tekort voor het goud. De Boer tikte als vijfde aan. "Ik ben zoveel meer waard dan deze tijd", baalde de 29-jarige zwemmer opnieuw. De wereldtitel ging naar de Brit Benjamin Proud, die na 20,45 noteerde.

Marrit Steenbergen eindigde in de finale van de 100 meter wisselslag als zesde met 58,74. "Ik dacht dat er iets meer in zat. Mijn keerpunten waren het allemaal net niet. Dat is wel jammer", reageerde Steenbergen.

Bekijk de races en de reacties van Steenbergen en De Boer in de videocarrousel hieronder.

Toussaint kwam in de halve finales van de 50 meter rugslag tekort voor een finaleplaats. De wereldrecordhoudster kwam niet verder dan de tiende tijd.

"De power heb ik al de hele week niet, maar dit is gewoon echt niet goed. Ik ben op", reageerde Toussaint, die in aanloop naar de WK ziek is geweest. "Daarna is het niet echt meer teruggekomen. Ik vind het heel moeilijk. Op een WK kan dat natuurlijk niet gebeuren."

Maaike de Waard verging het een stuk beter. Ze zwom met 25,97 een persoonlijk record en ging als vierde door naar de finale.

Korstanje naar finale 50 vlinder

Nyls Korstanje bereikte de finale op de 50 meter vlinderslag. De 22-jarige Fries, die woont en traint in Amerika, schaarde zich met een tijd van 22,45 als langzaamste onder de laatste acht. Eerder op de dag liet hij in de series nog met 22,40 de tweede tijd noteren.

Bekijk de reactie van Toussaint en Korstanje hieronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl