Arno Kamminga met zijn zilveren WK-medaille

Kamminga grijpt net naast wereldtitel en verovert 'hartstikke mooi' zilver

Arno Kamminga heeft bij de wereldkampioenschappen kortebaan de zilveren medaille veroverd op de 200 meter schoolslag. In het zwembad in Abu Dhabi kwam Kamminga net tekort in de eindsprint om de Amerikaanse zwemmer Nic Fink te verslaan: 2.02,28 om 2.02,42.

De 26-jarige zwemmer greep vrijdag op de 100 meter schoolslag nog net naast de medailles. Bij de Olympische Spelen in Tokio moest Kamminga ook al twee keer genoegen nemen met zilver, achter olympisch kampioen Adam Peaty. De Britse zwemmer slaat de kortebaantoernooien echter over en is niet aanwezig in Abu Dhabi.

Geen specialist

Dat leek voor Kamminga dé kans om de wereldtitel te grijpen, ook omdat Ilja Sjymanovitsj (de winnaar van de 100 meter schoolslag) zich niet had gekwalificeerd voor de finale.

"Natuurlijk wil je winnen en ik ging voor het goud", reageerde Kamminga na zijn race. "Maar, ik ben geen kortebaanspecialist. Dat keren en starten is niet voor mij weggelegd, ik moet het hebben van het zwemmen. Het ging wel zoals ik wilde en voor mij ging het lekker. Dit is hartstikke mooi zilver."

Bekijk hieronder de finale van de 200 meter schoolslag en de reactie van Arno Kamminga.

Marrit Steenbergen kwam er in de finale van de 100 meter vrije slag niet aan te pas. De winnares van brons op de EK in Kazan noteerde in de halve finales nog een verrassende 52,29, maar eindigde in de finale als laatste in 52,40. Daarmee was ze 0,48 langzamer dan haar persoonlijk record.

De wereldtitel ging, net als op de 200 meter vrije slag, naar Siobhan Haughey uit Hongkong. Met 50,98 zwom ze een kampioenschapsrecord.

Ook Kira Toussaint, die vrijdag als vierde eindigde op de 100 meter rugslag, kwam niet in de buurt van de medailles. In de finale van de 200 meter rugslag eindigde ze met 2.04,74 als zevende. Het goud was voor de Amerikaanse Rhyan White.

Bekijk hieronder de samenvatting van de finale van de 100 meter vrije slag, de finale van de 100 meter rugslag en de reactie van Kira Toussaint.

"Ik hield het gewoon niet meer vol", vertelde Toussaint, de Europees kampioene op de 100 meter rugslag, na afloop. "Ik heb er heel hard voor gestreden, maar dit is ook een slechte tijd. Met mijn beste tijd zou ik hier zilver hebben gewonnen."

Ranomi Kromowidjojo, die vrijdag zilver en brons pakte op de estafette, was ook in vorm in de halve finales van de 50 meter vlinderslag. Ze plaatste zich op overtuigende wijze voor de finale op zondag. Kromowidjojo bleef met 24,61 maar 0,14 seconde boven haar nationale record.

Kromowidjojo razendsnel op 50 meter vlinderslag: 'Lekker knallen hier'

"Het gaat wel lekker, maar daarom ben ik hier ook", aldus Kromowidjojo. "Lekker knallen op die 50 meter en morgen een mooie race met Sarah Sjöström. Ik ga ervoor!"

Maaike de Waard zwom met 25,19 de vijfde tijd, ook voldoende voor een finaleplaats. Dat lukte ook Marrit Steenbergen op de 100 meter wisselslag. Ze werd vierde in haar halve finale en ze ging uiteindelijk als zevende (58,75) door. Kim Busch redde het niet.

Ook De Boer naar WK-finale

Thom de Boer plaatste zich op de 50 meter vrije slag voor de finale. De Boer was met 20,98 iets langzamer dan in de series, maar hij moest in zijn race alleen Joshua Liendo uit Canada voor laten gaan. Voor Jesse Puts viel het doek in de halve finales.

"Het ging technisch wel aardig", reageerde De Boer na zijn race. "Iets meer scherpte, dat ontbrak nog en ik was wel zelfverzekerd. Een finaleplaats is in ieder geval gelukt."