NOS Schaatsen

Schaatslegende Paping (90) overleden, winnaar zwaarste tocht der tochten

Schaatslegende Reinier Paping is op 90-jarige leeftijd overleden. Sallander Paping verwierf grote bekendheid als de winnaar van de Elfstedentocht van 1963, de zwaarste en meest heroïsche tocht uit de geschiedenis. Hij is na een kort ziekbed overleden, heeft de familie bevestigd.

De Elfstedentocht van 18 januari 1963 had plaats onder extreem zware weersomstandigheden. Bij de start was het 18 graden onder nul, er lag een pak sneeuw in Friesland en in de loop van de dag stak er ook nog een krachtige noordoosterwind op.

Reinier Paping wint de Elfstedentocht 1963

De destijds 31-jarige Paping ontsnapte uit een kopgroep en legde meer dan de helft van de tocht alleen af. Hij finishte na 10 uur en 59 minuten. De nummer twee, Jan Uitham, volgde pas 22 minuten later.

Met zijn overwinning verdiende Paping twee jaarkaarten voor de ijsbaan in Deventer en een zilveren sigarettendoos. Maar hij vergaarde vooral eeuwige roem.

In februari spraken we ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag met Reinier Paping. Bekijk hier dat gesprek:

De twaalfde Elfstedentocht op 18 januari 1963 gaat de boeken in als de zwaarste en meest legendarische ooit. Andere Tijden Sport maakte een reconstructie met winnaar Paping, die weinig last leek te hebben van de barre omstandigheden.

In Harlingen lag hij drie minuten voor op zijn achtervolgers, in Franeker was de voorsprong opgelopen tot zo'n tien minuten. Paping had die dag enkel wat studentenhaver, een metworst en een stuk chocolade op zak.

De aflevering van Andere Tijden Sport met Elfstedenwinnaars Paping, Van Benthem en Angenent is vanavond om 22.22 uur te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl