Reinier Paping bij de Wall of Fame
NOS NieuwsAangepast

'Wall of Fame' van Elfstedentocht onthuld, met foto's van Klasina en Reinier

Auke Adema, Reinier Paping, Evert van Benthem en Henk Angenent. Echte schaatsliefhebbers herkennen dit rijtje namen meteen. Het zijn winnaars van de Elfstedentocht. Vanaf vandaag hangen ze op een rij aan de muur van ijsbaan de Elfstedenhal in Leeuwarden.

'De Wall of Fame van de Elfstedentocht' worden de grote portretten ook wel genoemd. De schermen hangen verlicht aan de muur. "Iedereen die in Leeuwarden komt schaatsen wordt ermee geconfronteerd", zegt Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

De foto's vormen een tijdlijn. Bij iedere afbeelding wordt kort wat verteld over de Elfstedentocht die de desbetreffende schaatser won. Van 1909 - toen er nog maar 23 mensen meededen - tot de laatste editie in 1997 met bijna 17.000 deelnemers. Van de eerste winnaar, Minne Hoekstra, tot de laatste, Henk Angenent.

Bekijk hier beelden van de opening van de 'Wall of Fame':

Wall of Fame Elfstedentocht op ijshal Leeuwarden

Officieel zijn er geen vrouwelijke deelnemers uitgeroepen tot winnaar. Maar ook over de deelneemsters die als eerste vrouwen over de finish kwamen, zijn bijzondere verhalen te vertellen.

Bijvoorbeeld over Klasina Seinstra, die in 1997 pas op de laatste meters haar directe concurrent achter zich liet. Achteraf bleek dat Seinstra al een maand zwanger was toen ze de tocht reed. Op de Wall of Fame hangt ook een foto van haar.

Hoe langer het duurt, hoe groter de mythe rond de Elfstedentocht wordt.

Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden

Als hoogtepunt in de geschiedenis van de Elfstedentocht noemt Wieling de tocht uit 1963, die later bekend zou komen te staan als 'De Hel van 63'. Schaatsers hadden in dat jaar te maken met zeer strenge vorst, harde wind en slecht ijs.

Aan de tocht deden bijna 10.000 deelnemers mee, maar slechts enkele honderden haalden de eindstreep. De editie werd gewonnen door Reinier Paping. Wieling: "Dat was de tocht der tochten, die laat zien hoe zwaar deze wedstrijd is. En Paping is dé sportman van de vorige eeuw."

De Wall of Fame is een initiatief van de Elfstedenhal, die samenwerkt met de organisatie van de Elfstedentocht. Bij de volgende tocht zullen de winnaars in de hal worden gehuldigd. Wieling is er zeker van dat die volgende tocht er komt. "Natuurlijk zien we ook de klimaatverandering en het feit dat er minder winters zijn, maar ooit gaat het weer vriezen. En hoe langer het duurt, hoe groter de mythe rond de Elfstedentocht wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl