AFP
NOS Nieuws

Peng Shuai verbreekt stilte: 'Nooit gezegd dat iemand mij seksueel misbruikt heeft'

De Chinese toptennisster Peng Shuai heeft tijdens een sportevenement in Shanghai ontkend dat ze ooit iemand beschuldigd heeft van seksueel misbruik.

Het is voor het eerst dat Peng publiekelijk op camera iets zegt over de misbruikbeschuldigingen aan het adres van voormalig vicepremier Zhang Gaoli. Daarover plaatste ze begin november een bericht op het Chinese sociale medium Weibo. Enkele minuten later werd het bericht verwijderd.

"Ik wil iets heel belangrijks benadrukken," zegt ze nu in een video die gedeeld is door Lianhe Zaobao, een Chinees mediaplatform in Singapore. "Ik heb nooit gezegd of geschreven dat iemand mij seksueel misbruikt heeft." Het is niet duidelijk of ze dit vrijwillig zegt of dat ze onder druk is gezet.

Censuur

Na Pengs bericht begin november over Zhang werd wekenlang niets van haar vernomen, wat tot zorgen leidde, onder meer bij mensenrechtenorganisaties en de wereldtennisbond WTA. Chinese staatsmedia plaatsten wel beelden van Peng op Twitter, maar het was niet duidelijk wanneer die beelden waren opgenomen.

Bekijk hieronder de beelden die tot nu toe beschikbaar zijn gekomen van Peng:

Dit is wat we te zien krijgen van Peng Shuai

Het Internationaal Olympisch Comité voerde twee videogesprekken met Peng, maar dat nam de zorgen van het comité over de situatie van Peng niet weg. In China zijn online- en mediadiscussies over de zaak gecensureerd.

Privézaak

Nu spreekt Peng zich voor het eerst zelf op camera uit over de zaak. In de video zegt de tennister dat "mensen veel dingen niet begrijpen" en dat het om een privézaak gaat.

Ook noemt Peng de e-mail die ze vorige maand zou hebben geschreven aan Steve Simon, die aan het hoofd staat van tennisbond WTA. Daarin heeft zij de beschuldigingen tegen Zhang Gaoli ontkend. Simon zei over die e-mail dat Peng "duidelijk door anderen beïnvloed" was.

Omdat de WTA niet geloofde dat de statements van Peng door haarzelf en zonder dwang naar buiten werden gebracht, besloot de bond maatregelen te nemen. Voorlopig organiseert de bond geen toernooien meer in China en Hongkong.

Met het oog op de censuur rondom de zaak en de beperkte informatie die tot nu toe naar buiten is gekomen, is het ook de vraag hoe betrouwbaar deze nieuwste uitspraken van Peng zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl