William Borland is uitzinnig na zijn negendarter
NOS Sportโ€ขโ€ขAangepast

WK-debutant Borland zet Alexandra Palace op zijn kop met negendarter

Darter William Borland was voorafgaand aan zijn partij een grote onbekende, maar heeft zichzelf voor eeuwig in de dartsgeschiedenis genesteld. De 25-jarige Schot won zijn eerste wedstrijd ooit op het PDC-WK door in de allesbeslissende leg een negendarter te gooien.

Borland moest het in Alexandra Palace opnemen tegen Bradley Brooks, de Engelse wereldkampioen bij de jeugd vorig jaar. De twee schotelden het publiek een ware thriller voor waarbij het telkens stuivertje wisselen was wie de bovenhand had in de partij.

Brooks won simpel de eerste set, Borland de tweede en de derde. In de vierde set nam Borland een 2-0 voorsprong, maar trok Brooks de set alsnog naar zich toe.

In de beslissende vijfde set maakte Brooks wederom een 2-0 achterstand goed, maar dit keer liet Borland zijn kans op de volgende ronde niet glippen. Na een 180-score en een 177-score stonden er nog 144 punten op het bord.

Met twee keer een triple 20 en een dubbel 12 liet hij 'Ally Pally' daarna volledig uit zijn dak gaan. Op het podium gebeurde bij Borland uiteraard hetzelfde.

Mocht Borland dit toernooi zijn kunstje herhalen, mag hij een nog groter feestje vieren. In dat geval strijkt wordt er een bonus uitgekeerd van 100.000 pond, zo'n 118.000 euro. 50.000 pond gaat in dat geval naar Borland, 25.000 pond naar een goed doel en de resterende 25.000 pond is te winnen door een fan.

William Borland 2022

Voor Jermaine Wattimena is het WK darts al na de eerste ronde voorbij. De 33-jarige darter uit Westervoort ging in Alexandra Palace roemloos ten onder tegen de Rus Boris Koltsov: 0-3.

Wattimena, die drie maal tot de derde ronde reikte in Londen en de nummer 37 van de wereldranglijst is, liep vanaf de eerste pijl achter de feiten aan. Koltsov, terug te vinden op de 199de plek, begon sterk met een 130-finish en brak de Nederlander in de vierde leg om zo de eerste set te pakken.

Jermaine Wattimena baalt in zijn partij tegen Boris Koltsov

De Rus had in de tweede set ook aan een break genoeg om op 2-0 te komen. In de derde set stribbelde Wattimena wat meer tegen. Hij kwam na een achterstand nog terug tot 2-2, maar miste drie kansen om de set naar zich toe trekken. Koltsov sloeg op zijn tweede wedstrijdpijl toe.

Cultheld Lim onderuit

De 67-jarige Paul Lim, die met zijn deelname de oudste darter ooit op het WK werd, mocht de avondsessie inluiden met een partij tegen de Engelsman Joe Murnan. Hij verloor na anderhalf uur spelen met 3-2.

• NOS
    Uitslagen avondsessie WK darts 17 december
  • NOS
    Uitslagen middagsessie WK darts 17 december

Het werd een lange zit voor de toeschouwers in Alexandra Palace en de kijkers thuis. Cultheld Lim, die vooral bekend is vanwege zijn negendarter bij het BDO-WK van 1990, de eerste ooit op een wereldkampioenschap, worstelde met zijn vorm en Murnan ging daarin mee.

De twee kwamen uiteindelijk uit op een gemiddelde van slechts 79 punten per drie pijlen, maar dreven elkaar wel tot het uiterste. Murnan, die in de vierde set een wedstrijdpijl via het ijzeren randje van de dubbel twintig op de grond zag vallen en in de vijfde set nog meer pijlen miste om de wedstrijd te beslissen, sloeg uiteindelijk toe in de vierde leg.

Paul Lim druipt af na zijn nederlaag tegen Joe Murnan

Later op de avond had de wereldkampioen van twee jaar geleden, Peter Wright, het nog heel even moeilijk tegen de Engelsman Ryan Meikle. Maar de in een kerstoutfit gestoken Wright stelde op tijd orde op zaken.

Een materiaalwissel tijdens de eerste set kwam voor de Schot net op tijd om de set met 3-2 naar zich toe te trekken. Meikle miste in de tweede set de kans om een 2-0 voorsprong waarna Wright doordenderde en zijn zege niet meer in gevaar zag komen.

Met zijn derde wedstrijdpijl gooide hij de wedstrijd vervolgens uit.