Chris Landman in actie tegen Scott Mitchell
NOS SportAangepast

Debutant Landman niet onder de indruk van 'Ally Pally', simpel naar tweede ronde

Voor een man die zelf nooit had gedacht het WK te halen heeft darter Chris Landman zichzelf nog maar eens verrast door in de eerste ronde overtuigend te winnen van de Engelsman Scott Mitchell, 3-0.

De 40-jarige Landman, die nog nooit een groot televisietoernooi speelde bij dartsbond PDC en zelfs niet terug te vinden is op de PDC-ranglijst, plaatste zich begin november via een kwalificatietoernooi in Leeuwarden onverwachts voor het WK in Alexandra Palace.

Daar won hij onder meer van Niels Zonneveld, die vorig jaar nog op het WK stond, en oud-wereldkampioenen bij dartsbond BDO Jelle Klaasen en Christiaan Kist.

Geen zenuwen

Tegen Mitchell, in 2015 winnaar van het BDO-WK en net als Landman debutant bij het PDC-WK, had Landman geen last van zenuwen. Hij begon erg sterk met hoge scores en een break in de eerste leg.

De eerste set ging dan ook met 3-0 naar de Nederlander. Daarbij moet wel gezegd dat hij flink werd geholpen door missers van Mitchell. De Engelsman miste zijn eerste acht pijlen op een dubbel.

In de tweede set trok Landman zijn goede spel door en Mitchell bleef zijn kansen maar missen. Dit keer kreeg hij vier kansen om een leg te pakken, maar geen enkele pijl op een dubbel viel in het bord. Landman trok zich nergens wat van aan en won ook deze set met 3-0.

  • NOS
    Uitslagen middag WK darts
  • NOS
    Programma avondsessie 16 december

In de derde set leek alles weer de kant van Landman op te vallen en nam de Nederlander een 2-0 voorsprong. Mitchell pakte in de derde leg met zijn vijftiende kans op een dubbel wel een leg en maakte er even later 2-2 van. In de vijfde leg trok Landman de partij alsnog naar zich toe en besliste hij het duel met zijn eerste wedstrijdpijl.

In de tweede ronde neemt Landman het op tegen de Engelsman Ian White.

Niet naar WDF-WK

Landman had zich ook gekwalificeerd voor het WK van dartsbond WDF, maar omdat darters niet zowel op het PDC-WK als op het WDF-WK actief mogen zijn, koos Landman voor het grote geld van de PDC.

Met zijn zege in de eerste ronde strijkt hij namelijk minimaal 15.000 pond op, zo'n 17.600 euro.

In de avondsessie, die om 20.00 uur begint, komt de tweede Nederlander van de dag in actie. Ron Meulenkamp neemt het in de derde partij van de avond op tegen een van de twee vrouwen die meedoen dit WK, de Engelse Lisa Ashton.

Van Gerwen tegen Barstow

Michael van Gerwen weet na vandaag ook wie zijn eerste tegenstander zal worden op het WK. De als derde geplaatste Nederlander stroomt pas in de tweede ronde in en neemt het daarin op tegen de Chas Barstow.

De Engelsman mocht na Landman het podium op in Alexandra Palace en was met 3-1 te sterk voor de Canadees John Norman Jnr.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl