Michael van Gerwen is door naar de halve finales
NOS Sport

Van Gerwen loot gunstig op WK darts, Barney mogelijk tegen oud-kampioen Cross

Michael van Gerwen heeft gunstig geloot voor het wereldkampioenschap darts. De drievoudig wereldkampioen (2014, 2017, 2019) treft in de tweede ronde de winnaar van het duel Chas Barstow-John Norman Junior, normaal gesproken geen probleem voor 'Mighty Mike'.

Barstow is terug te vinden op de 101ste plek van de wereldranglijst. Norman heeft in de afgelopen twee jaar te weinig geld verdiend om opgenomen te worden in de PDC-ranking.

Van Gerwen, 32 jaar en de nummer drie van de wereld, is geplaatst en hoeft daarom niet in de eerste ronde in actie te komen. Voor Raymond van Barneveld geldt dat niet. Voor de 54-jarige Hagenaar is het zijn eerste WK in drie jaar tijd. In 2020 beëindigde hij met veel toeters en bellen zijn carrière, maar begin dit jaar maakte hij zijn comeback.

Hij wist via een kwalificatietoernooi een tourkaart voor de dartsbond PDC te veroveren en won in maart zelfs weer een toernooi. Van Barneveld is echter niet geplaatst voor dit WK en speelt in de eerste ronde tegen Lourence Ilagan uit de Filipijnen. Als hij die wedstrijd weet te winnen, wacht een ontmoeting met Rob Cross, de wereldkampioen van 2018.

Bekijk in de slider hieronder de loting voor de tien Nederlanders (de speeldata worden later bekendgemaakt op de website van de PDC):

Van Barneveld realiseert dat hij met Cross een pittige loting heeft, al wil hij ook niet op de zaken vooruitlopen. "Hij is Europees kampioen. Hij laat zich dit jaar weer zien. Ik heb hem dit jaar wel verslagen op de Pro Tour, maar ik wil nog niet naar die wedstrijd kijken. Ik heb de laatste twee WK's de eerste ronde niet overleefd, dus ik vind het niet gepast om al verder te kijken", zegt Van Barneveld bij RTL7.

Er doen twee vrouwen mee. Lisa Ashton is gekoppeld aan de Nederlander Ron Meulenkamp en Fallon Sherrock, die in 2019 voor een stunt zorgde door Mensur Suljovic in de tweede ronde te verslaan, mag het opnemen tegen Steve Beaton. Met name Sherrock maakt veel indruk de laatste maanden. Vorige maand reikte ze zelfs tot de kwartfinales bij The Grand Slam of Darts.

Regerend kampioen Price

Gerwyn Price, de nummer één van de wereld, is de regerend wereldkampioen. Hij start in de tweede ronde en moet spelen tegen de winnaar van het duel Ritchie Edhouse-Lihao Wen.

Het mooiste affiche in de tweede ronde wordt mogelijk de partij tussen Gary Anderson (wereldkampioen in 2015 en 2016) en Adrian 'The Jackpot' Lewis (kampioen in 2011 en 2012). Lewis moet dan in de eerste ronde eerst zien af te rekenen met Matt Campbell.

De levende legende Paul Lim (67 jaar) begint aan zijn 26ste WK. Hij is gekoppeld aan Joe Murnan en kan zich bij winst opmaken voor een duel met Nathan Aspinall.

15 december

Het WK begint op woensdag 15 december en duurt tot en met maandag 3 januari. In totaal is er 2.750.000 euro aan prijzengeld te verdelen op het WK. De winnaar krijgt 550.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl