Aantal seksbedrijven in Nederland flink afgenomen
Sinds de legalisering van prostitutie in Nederland ruim twintig jaar geleden is het aantal seksbedrijven flink teruggelopen. Het KRO-NCRV-onderzoeksplatform Pointer heeft uitgezocht dat van de 1350 geregistreerde bedrijven er nog zo'n 250 over zijn. Het kost steeds meer exploitanten moeite om aan een vergunning te komen. Veel bedrijven geven de moed daarom op, zegt de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven (VER).
Pointer vroeg bij gemeenten cijfers op van het aantal seksbedrijven en legde die voor aan de brancheverenging. Die bevestigde het aantal.
Aandacht voor mensenhandel
In 2000 werd het bordeelverbod opgeheven en werden gemeenten verantwoordelijk voor het prostitutiebeleid. In de praktijk blijkt dat zij voorzichtig zijn met het verlenen van vergunningen vanwege de toenemende aandacht voor mensenhandel en uitbuiting.
"Gemeenten hadden vroeger wel vier tot vijf vergunningen voor seksbedrijven", weet criminoloog Rodney Haan. Hij is verbonden aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat gemeenten adviseert. "Het aantal vergunningen is flink afgenomen en soms is het helemaal niet meer mogelijk om een seksbedrijf op te starten."
Te groot risico
In sommige gemeenten kunnen exploitanten een vergunning krijgen voor drie tot vijf jaar, maar daarna is het onzeker of de ondernemer opnieuw de vergunning krijgt. Andere exploitanten kunnen dan ook weer meedingen.
"Dat is voor veel ondernemers financieel een te groot risico", zegt André van Dorst van de VER. "Een exploitant bedenkt zich wel drie keer of hij een bedrijf opstart als hij binnen een aantal jaar zijn investeringen en goodwill weer ziet verdampen."
Ook het aantal gemeenten waar raamprostitutie is toegestaan is afgenomen. In 2000 ging het volgens Pointer nog om twaalf gemeenten, nu zijn het er tien.