NOS Sport

Mercedes ziet af van beroep, maar teambaas Wolff voelt zich beroofd

Wolff: 'Het was vreselijk om de titel zo te verliezen'

Het Formule 1-team van Mercedes gaat niet in beroep tegen de uitslag van de Grote Prijs van Abu Dhabi. Dat betekent dat Max Verstappen zich definitief wereldkampioen mag noemen.

De renstal van Lewis Hamilton diende na de race van zondag twee protesten in die door de stewards werden verworpen. Daarna kondigde Mercedes aan dat het zich beraadde op verdere stappen. De renstal kon tot uiterlijk donderdag 19.00 uur in beroep gaan.

De Duitse renstal ziet daar nu van af. "We zijn blij met de beslissing van de FIA om een commissie aan te stellen die grondig onderzoek gaat doen naar wat er gebeurd is in Abu Dhabi en dat er meer duidelijkheid komt over de regelgeving en besluitvorming in de Formule 1", laat Mercedes weten in een verklaring.

"Mercedes zal actief samenwerken met de commissie om de Formule 1 te verbeteren, voor ieder team en iedere fan die net zoveel van sport houdt als wij. We houden de FIA verantwoordelijk voor dit proces en trekken hierbij ons hoger beroep in."

Tijdens en na de race in Abu Dhabi, waar Verstappen in de laatste ronde Lewis Hamilton voorbijstak en de wereldtitel voor zich opeiste, was er flink wat discussie.

Verstappen zou volgens Mercedes tijdens de safetycarsituatie aan het einde van de race leider Lewis Hamilton hebben ingehaald, iets wat niet mag.

Daarnaast was er consternatie over de actie van raceleider Michael Masi om niet alle achterblijvers tijdens de safetycarsituatie hun ronde achterstand goed te laten maken; alleen de auto's die tussen Hamilton en Verstappen in reden mochten dat.

Christian Horner en Max Verstappen

Mercedes diende protest in tegen beide momenten, maar kreeg zondagavond te horen dat de stewards die protesten hadden afgewezen. Daarop besloot de renstal zich te beraden op een beroep.

Felicitaties

In de verklaring die Mercedes naar buiten bracht, feliciteerde het team Verstappen en Red Bull met de eerste wereldtitel voor de Nederlander. "Jullie hebben deze titelstrijd episch gemaakt. Max, we feliciteren jou en je gehele team. We zien ernaar uit om volgend jaar weer met jullie te strijden op de baan."

Ik hoop dat Lewis doorgaat. Hij is de beste coureur uit de geschiedenis.

Mercedes-teambaas Toto Wolff

Ondanks dat Mercedes niet in beroep gaat is teambaas Toto Wolff nog altijd witheet over hoe de race afgelopen zondag is verlopen. "Het was vreselijk om de titel zo te verliezen. Maar Lewis wil niet een titel in de rechtbank winnen en wij ook niet. Mijn hart en ziel huilen want dit had anders moeten verlopen. We zijn beroofd. Ik kan moeilijk begrijpen en accepteren dat dit is gebeurd."

"Lewis en ik zijn gedesillusioneerd", vervolgt de Oostenrijker. "We zijn dol op deze sport, maar de stopwatch hoort te bepalen en niet iets anders. Er is ons leed aangedaan. Ik denk niet dat we dit ooit echt kunnen verwerken en accepteren. De pijn en de schade is te groot. Ik kan zelfs vandaag nog niet begrijpen wat er zondag is gebeurd."

"We hebben hier zo hard voor gewerkt en we voelen ons bedrogen. Ik hoop dat Lewis doorgaat. Hij is de beste coureur uit de geschiedenis. Er was geen enkele twijfel dat hij normaal gesproken ook de laatste race van het jaar had gewonnen."

'Vervelend voor Verstappen'

Wolff geeft aan geen problemen te hebben met zijn rivalen bij Red Bull. "Ze waren grootse tegenstanders en ik heb van het seizoen genoten. Dat wij zondag verloren hebben doet pijn, maar zij kunnen er niks aan doen. Het is ook in hun belang dat de besluitvorming van de wedstrijdleiding beter wordt. Het is vervelend voor Max dat deze discussies een schaduw werpen over zijn titel. Dat heeft hij niet verdiend."

Toto Wolff

Wolff ging ook in op de aantijgingen die hij en zijn team, vooral uit Nederland, ontvingen na de race van zondag. "Ik kan deels begrip opbrengen voor de mening van sommige Nederlandse fans dat wij slechte verliezers zijn. Passie hoort bij de sport en daar horen deze teksten en aantijgingen op social media bij."

"Ik keur het echter af dat mensen op de man spelen. Echte Formule 1-fans snappen best waar dit om draait. Wij gunnen Nederland een feest en Verstappen het succes. Dat is nooit het probleem geweest. Wij kunnen best tegen ons verlies en hadden ons er al lang mee verzoend dat Lewis de titel kon verliezen in de laatste races. Het gaat ons alleen om de manier waarop we de finale hebben verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl