Greenpeace demonstreerde in juli bij 3M
NOS Nieuws

GGD Zeeland: Eet geen zelfgevangen vis uit Westerschelde

De GGD Zeeland adviseert hobbyvissers uit voorzorg geen zelfgevangen vis uit de Westerschelde te eten, in afwachting van onderzoek naar de concentratie pfas in de Westerschelde.

Vorige maand is de provincie Zeeland begonnen met onderzoek naar de aanwezigheid van pfas. Tot die tijd kan niet met zekerheid worden gezegd hoe hoog de concentratie van de schadelijke stof is en of het een risico voor de volksgezondheid vormt. Daarom adviseert de GGD de gevangen vis voorlopig niet te eten.

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen nemen in het onderzoek monsters van vis, schaaldieren, zeekraal en lamsoor in de Westerschelde. De onderzoeksresultaten worden eind maart 2022 verwacht, meldt de GGD Zeeland.

Bewoners van Zeeuws-Vlaanderen maken zich al langer grote zorgen over hun gezondheid. Eind oktober ontstond commotie over een chemiefabriek van het Amerikaanse concern 3M, net over de grens in het Belgische Zwijndrecht. Toen bleek dat 90 procent van 800 omwonenden van de fabriek te hoge pfos-waarden (een stof die tot de pfas-familie behoort) in zijn bloed heeft.

Hoge waardes in bot

Deze maand liet Omroep Zeeland zelf onderzoek doen bij een laboratorium in Graauw. De analyses werden daarna voorgelegd aan toxicoloog Ron Hoogeboom van de Universiteit Wageningen.

Hoogeboom waarschuwde op grond van het onderzoek voor het eten van bot uit de Westerschelde. Het laboratorium noteerde 49 nanogram pfas per gram vis.

"Met deze gegevens in mijn achterhoofd zou ik vis uit de Westerschelde niet eten", reageerde Hoogenboom, "Ik weet niet of veel sportvissers dat wel doen, maar ik zou dat afraden." Volgens Hoogenboom is het nog niet eerder voorgekomen dat in bot zulke hoge waardes pfas zijn aangetroffen.

Bloedonderzoek aangevraagd

Gedeputeerde van de provincie Zeeland Dick van der Velde zei eerder dat hij de GGD ging vragen of een bloedonderzoek onder de omwonenden van de Westerschelde mogelijk is, zoals met de omwonenden van de 3M-fabriek in België is gedaan.

Een woordvoerder van de GGD Zeeland zegt dat hier nog geen besluit over is genomen. "Op dit moment zitten we nog in een 'verkennende fase'. Het is niet te zeggen wanneer het besluit verwacht kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl